04Февруари2023

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Един интересен урок в СУ за европейски езици по случай Международния ден на руския език и 223 години от рождението на Александър Пушкин

Денят на руския език се отбелязва ежегодно на 6 юни.Събитието е учредено от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) през 2010 г. Денят на руския език съвпада с рождения ден на Александър Пушкин,смятан за баща на съвременния руски език.Инициативата за Езиковите дни на ООН стартира през февруари 2010 г., за да отпразнува многоезичието и културното многообразие и да насърчи равнопоставеното използване на шестте официални работни езика на ООН в цялата организация.

На 6 юни 2022 г. учениците от IVд и XIг клас имаха съвместен час, посветен на руския поет А.С.Пушкин. Гимназистите от XIг клас заедно с тяхната учителка по руски език Алла Димитрова запознаха малчуганите с биографията на поета, като разказаха най-интересното от детството му и обучението в лицея.

По време на урока учениците от IVд клас упражниха своята лексика и научиха значенията на думите „биография, гувернер, лицей“.

Димена Тодорова и Кристина Иванова от XIг  клас споделиха свои впечатления от посещението на лицея в Царско село – Санкт-Петербург в рамките на съвместното сътрудничество между СУЕЕ и училището 238 Санкт-Петербург.

Малките ученици от IVд клас рецитираха стихове на А.С. Пушкин на фона на  произведенията на П.Чайковски и М.Глинка.

Учениците получиха картичка с портрета на Пушкин, върху която да направят домашната си работа: да нарисуват рисунка, да напишат стихове на поета и да опишат какво ново научиха за А.Пушкин.

Гостите на откритата практика – учениците от VIIIв клас – също научиха много за творчеството на поета и за руската литература. Учителите по руски език обогатиха своя опит от споделената добра практика.Дата на публикацията: 07 Юни 2022 Автор: СУЕЕ

Галерия със снимки