02Февруари2023

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Открит урок на тема “Водата, физиката и храната“ Водеща

Открит урок на тема “Водата, физиката и храната“

 

На 20.04.2018 в СУЕЕ се проведе открит урок на тема “Водата, физиката и храната“ с ученици от деветите класове. Изучаваното в часовете по физика в раздела “Топлинни явления“ бе разширено и отнесено към здравословното хранене. Беше разгледан произхода на водата на Земята, фазовата диаграма, топлинните свойства на водата, температурната аномалия, голямото повърхностно напрежение, капилярните явления и полярността на водните молекули като всичко това беше свързано с процесите на топлинна обработка и замразяване на храната, способността на водата да мие, разтваря  и пренася замърсители в храната. Славена от 9д клас демонстрира как може да се филтрира вода с физични филтри и активен въглен, а Кирил от 9а клас дестилира вода като метод за нейното очистването от тежки метали. След това учениците посадиха семена на различни видове салати в саксии, за да отгледат екологично чисти зеленчуци в къщи. А за да контролират влажността на почвата, учениците направиха сензори  с транзистори и светодиоди.

Урокът се проведе във връзка с участието на училището в националния конкурс “Посланици на здравето“, който се организира от Министерство на здравеопазването. Конкурсът се провежда в две фази, първата от които е разработка на проект, а втората – реализация на проекта. До втората фаза бяха допуснати 27 проекта от страната в категорията от 9-ти до 12-ти клас, един от които беше “Физиката и храната“, разработен от Румяна Георгиева – учител по физика в СУЕЕ.

В проекта участват учениците от деветите класове, които проучиха най-опасните консерванти, оцветители, овкусители и подсладители в храните, изготвиха постери и в среща с ученици от 7-ми клас разказаха какво са научили. От своя страна, за да избягнат химичните оцветители, седмокласниците боядисаха великденски яйца с  природни средства.

В часовете по физика си поставихме за цел да разберем как можем да избегнем Е-тата чрез физични, напълно безопасни методи за обработка на храната, да я овкусим, да постигнем перфектна текстура, добър външен вид и трайност. Разгледахме желирането, инфузията като метод за извличане на аромата на кафе в течност, разбрахме как се приготвя криобургер с течен азот. Обяснявахме процесите със знанията за топлообмена, температурата, фазовите преходи, топлинното движение на градивните частици, дифузията... Приложихме уравнението на топлинния баланс, за да изчислим каква маса кипнала вода е необходима за да нагреем яйце до 700 – перфектната температура за приготвяне на твърдо яйце, изчислихме с колко градуса намалява температурата на чешмяна вода, ако поставим в нея топящ се лед и изпълнихме на практика тези задачи.

Учениците направиха самостоятелно практически задачи за домашна работа – изследваха дифузията на боя за яйца в белтъка на твърдо сварено яйце и намериха температурата на топене на различни видове мазнини като представиха протоколи със своите изследвания.

Запознахме се и с идеите и практиката на световно известни готвачи и експериментатори с храната.

Предстои да проведем среща между ученици от 9-ти клас от СУЕЕ и 10-ти клас от АЕ, на която учениците  от 9-ти клас да споделят своите знания за топлинната обработка на храната, учениците от 10-ти клас да разкажат за микровълновата обработка на храната. Предвиждаме да проведем и състезание между петте 9-ти класа в СУЕЕ за приготвяне на най-здравословна и вкусна храна.Дата на публикацията: 23 Април 2018 Автор: СУЕЕ

Галерия със снимки