01Август2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Трето място за ученици на СОУЕЕ на XVIII Национален конкурс "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството" Водеща

Трето място за ученици на СОУЕЕ на XVIII Национален конкурс "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството"

 

На XVIII Национален конкурс "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството" колектив в състав Йоанна Стефанова и Вероника Русева от СОУЕЕ,  9 клас с научен ръководител Румяна Георгиева се класираха на трето място в направлението "Идеи за научни и технически експерименти". Конкурсът е включен в програмата на Министерството на образованието и науката за извънкласните дейности през настоящата учебна година и е под патронажа на първия български космонавт генерал Георги Иванов. Конкурсът се провежда в пет тематични направления. Нашият колектив участва с разработката "Интерактивна детска площадка“ Космически полети“. След селекция от журито под ръководството на доц. д-р Таня Иванова бяхме допуснати до защита в заключителния етап.

Петчленното жури беше възхитено от разработката на идеята, от начина по който беше представена чрез презентация и нагледни средства и от ентусиазма, мотивацията, идеите и енергията, с които Йоанна и Вероника я защитиха.

Идеята предлага децата да се запознаят с 5 различни метода за придвижване в космическото пространство, някои от които реално се използват, а други се предвиждат от теорията и са в процес на разработка. Методите са пътуване с ракетен двигател, слънчеви платна (solar sail), гравитационен тласък, червейни дупки (worm holes) и warp drive. Качвайки се на невисока стартова площадка, децата ще могат да избират измежду 5 различни командни пулта, всеки един от които ще бъде свързан посредством тунел със сфера-планета. Космическият кораб, който децата ще изпращат към планетата, използвайки различен метод на пътуване, ще е топка с която детето ще може да манипулира.

Тук децата ще могат да бягат, търкалят, хвърлят, возят, изстрелват топката и същевременно да свържат всяко свое действие с различен физичен принцип на придвижване в космоса.

В конкурса са участвали 1500 ученици във всичките 5 направления.

Официално награждаването ще се проведе в Деня на народните будители - 1 ноември.Дата на публикацията: 06 Юли 2016 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици