02Август2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
24 ученици от нашето училище имаха възможността да посетят Европейския парламент в Страсбург за играта „Евроскола“ Водеща

24 ученици от нашето училище имаха възможността да посетят Европейския парламент в Страсбург за играта „Евроскола“

На 11.03.2016 24 ученици от нашето училище имаха възможността да посетят Европейския парламент в Страсбург за играта „Евроскола“.

Учениците прекараха цял ден в Европейския парламента, поставяйки се на местата на евродепутатите и изпълнявайки техните задължения и отговорности. Денят започна с кратко представяне на всяка една държава членка на ЕС. Нашата държава и училище бяха представени от Йоана Йорданова 11г и Иван Иванов 11б. В тяхната реч те изтъкнаха както красотата на България и Русе, така и международните успехи на нашите ученици в множество области. Следващата възможност, която бе предоставена на всички участници в „Евроскола“, беше отправянето на въпроси към членове на Европейския парламент и евродепутата Микаел Тюрер. Засегнати бяха най-вече темите за бежанците и половото неравенство. По време на обяда се проведе игра, която имаше за цел опознаването и сближаването на различните държави членки, както и създаването на нови международни приятелства. След обяда всички 670 участници бяха разделени в 6 предварително избрани групи. Всяка от групите имаше за цел да дискутира актуални теми като развитието на ЕС, правата на гражданите и тяхната сигурност, бежанската криза и младежката безработица. Всяка от групите избра един говорител и един протоколчик, които да представят основните дискутирани точки и взетите решения на общо събрание в главната зала в Европейския парламент. Трима наши ученици бяха избрани от своите групи за представители. Виктор Велков 10д и Иван Иванов 11б бяха протоколчици на своите групи, а Дарио Круз бе избран за говорител на неговата.

Отделни занимания в Еропейския парламен имаха и ръководителките на групата - госпожа Емилия Бобева, учител по обществени науки и госпожа Лидия Спасова, учител по френски език.

Целият ден бе изпълнен с много положителни емоции и международни запознанства. Работните езици бяха английски, френски, немски и испански така че нашите ученици имаха възможността да се упражняват и да трупат полезен опит. “Евроскола” даде и на нашите ученици възможността да представят пред членовете на Европейския парламент гледните си точки по различни въпроси.

Освен Европейския парламент, учениците посетиха и разгледаха красивите градове Страсбург (Франция) и Щутгарт (Германия).Дата на публикацията: 15 Март 2016 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици