18Май2024

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Космическо пътешествие за ученици от СОУ за европейски езици в космически център - Турция

Space Camp Turkey е космически център за обучение, намиращ се в град Измир, Турция.

Програмите са адаптирани за деца и младежи на възраст от 9 до 15 години, с интереси в областта на астрономията, физиката, технологиите, биологията и всички други науки.

В света има само три подобни центъра, като в Европа Space Camp Turkey  е единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер. Той е създаден по модел на НАСА през 2000 година от г-н Кая Тунджар и съпругата му, г-жа Мери Милс.

Космическия център провежда обучителни програми от април до септември. До момента през програмите са преминали над 15 000 участника.

От българска страна, национален координатор е „Център за творческо обучение“. Сътрудничеството на двете организации стартира през 2004 година. До 2012 година в програмите са взели участие повече от 350 деца от България.

Програмите на космическия център дават възможност на участниците да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията. Провеждат се занятия по конструиране на ракети, управление на космически совалки, термодинамика и др. Участниците обличат астронавски костюми, тренират  на реални тренажори за подготовка на космонавти, изпробват движения в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалката и много други.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени треньори.  В програмите на космическия център участниците могат да се срещнат  с истински астронавти.

След преминаване на програмата участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

През 2013 година Център за творческо обучение  ще подготви и изпрати три групи от по 20 участника всяка, които ще се включат в международната космическа седмица, заедно с техни връстници от целия свят.

www.spacecampturkey.com
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Теми на есетата за кандидатстване за Space Camp Turkey 2013 г.

  1. Междузвездните пътувания – развитие на транспорта, на средата за живот, на възможните човешки професии.  - до 400 думи
  2. Земята - моята земна и землянска лаборатория. - до 400 думи
  3. Ако можех да взема трима човека с мен на междузвездно пътуване, кого бих взел и защо? - до 300 думи

В конкурса може да участвате с есе на български или английски език.  Може да участвате и с видео есе.
Срокът за подаване на есетата   14.02.2013 г.  на Стефка Георгиева - учител по физика.

Въпроси може да зададете  на нея и на тел. 02 439 03 26   и  0882 50 64 25

Цената на програмата за български участник е 1770 лв. В нея са включени всички разходи по транспорт, настаняване, изхранване, обучение, материали,  медицинско обслужване и застраховка. Не се изискват други средства от участниците по време на престоя.

Училището - партньор само определя и формира екип  от 4 - ма финалиста ( в интерес на училището  и на програмата е да  се създадат условия за доказване, чрез конкурс на по-голям брой ученици)  за участие в Спейс Камп, като предварително заявява  и СЪГЛАСУВА  ИЗБРАНИТЕ  дати за участие в ПРОГРАМАТА.

Най-рано заявилите участие училища могат да изберат най-подходящата за тях дата.

Център за Творческо Обучение предоставя 1 (една) пълна стипендия в размер на 1770 лв.  – която  може да се даде на определен ученик  от екипа по преценка на  училището, може да се раздели солидарно между участниците от екипа,  но и може да се разпредели по предложение на  ръководството на училището в друго избрано съотношение. 

Дати на групите за 2013 г.

1 група-23-29 юни
2 група-14-20 юли
3 група-28юли-03 август

През 2013 г участниците може да кандидатстват за частична или пълна стипендия. Въпроси  може да задавате и по електронната поща на  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Очакваме ви в космическо приключение!

Екип на Център за Творческо Обучение
София; Център за Творческо Обучение,ул. „Сердика“, №4, ет.4
www.cct.bg

email:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.Дата на публикацията: 17 Януари 2013 Автор: СУЕЕ