29Юли2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Пиши на кирилица

Надниквали ли сте в тийнейджърски форум? Не е възможно да видиш разговор на кирилица. Там се формира съвсем друг език, с други правила, с множество съкращения и изрази.

И на никого нямаше да му прави впечатление, ако това желание или тази мода да се пише с латиница не се отразяваше на правописа и на езиковата култура на младежите. Това е проблем, с който се сблъскват във всяко семейство, във всеки клас и училище.

Затова БНТ подема кампанията "Пиши на кирилица" в наверечието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Ще се опитаме да разберем защо в интернет пространството латинските букви са по-предпочитани от българските. Ще посрещнем някои от заблудите около писането на мейли и смс-и на кирилица. Ще настояваме - седмица преди 24 май, за малко повече уважение към българските букви и делото на Кирил и Методий.

И тъй като основната група, към която са насочени нашите послания са тийнейджърите, най-силно и отчетливо те ще стигнат до тях с подкрепата на техните музикални идоли. Криско е автор на едни от модерните хитове, а също така той стана и лице на нашата инициатива. Сигурни сме, че музикантът има достъп до тийнейджърските емоции и сърца.

Иточник: bnt.bgДата на публикацията: 21 Май 2012 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици