11Август2022

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Капитанът на националния отбор по математическа лингвистика и ученичка в СУ за европейски езици Цветелина Стефанова спечели бронзов медал на Международната олимпиада в град Майсур, Индия Водеща

Капитанът на националния отбор по математическа лингвистика и ученичка в СУ за европейски езици Цветелина Стефанова спечели бронзов медал на Международната олимпиада в град Майсур, Индия

Българският отбор по математическа лингвистика спечели 5 медала на XIVмеждународна олимпиада по математическа лингвистика, която се проведе в Майсур, Индия. В състезанието взеха участие 173 състезатели от 30 държави. Златен медал получи Кристиан Георгиев от Образцовата математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив. Тина Владимирова от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и Михаил Пасков от 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ – София, завоюваха сребърни медали. Цветелина Стефанова от Средно училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“ – Русе и Надежда Димитрова от 128. Средно училище „Алберт Айнщайн“ –  София, бяха отличени с бронзови медали. Здравко Иванов от СМГ е с почетна грамота.

„Задачите бяха много трудни – подчерта Александър Велинов, ръководител на отбора. – Разликата между постиженията на класиралите се на първите три места и останалите е много голяма. България е на трето място по медали, непосредствено след Русия и САЩ и наравно с Китай, което е изключително постижение.“В една от задачите при отборното състезание участниците е трябвало да разпознаят 114 думи от различни езици в 114 на брой аудиофайла, на които са записани хора, за които даденият език е майчин. Преди това всеки е имал възможност да прочете думата, изписана с латински букви. „Задачата бе много трудна, но и доста забавна. Чуваха се звуци, които не са характерни за българския. И в тази какофония олимпийците ни трябваше да свържат изписаната с изговорената дума“, уточни Александър Велинов. 

Както souee.bg писа, Цветелина Стефанова от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, която през учебната 2016-2017 г. ще бъде в девети клас, постигна голям успех при подбора на националния отбор по математическа лингвистика. Независимо че беше най-малка от всички участници, тя се нареди на първо място, като събра най-много точки от всички проведени състезания през годината, от представяне на научно изследване и от две контролни работи. По този начин тя завоюва правото да бъде капитан на националния отбор, който взе участие в Международната олимпиада по математическа лингвистика в Индия. Ръководител на Цвети е гл. ас. д-р Илияна Раева от Русенски университет. 

Източник: използван е материал от в. АзБуки

 Дата на публикацията: 05 Август 2016 Автор: Админ1