29Юли2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
SOUEE

Български хелзинкски комитет обяви старта на своя Втори ежегоден конкурс за правозащитно есе

 

В Международния ден на социалната справедливост, Българският хелзинкски комитет дава старт за втори път на своя годишен конкурс за правозащитно студентско есе.

Световният ден на социалната справедливост е обявен от Генералната асамблея на ООН през 2007 г. Той отбелязва основните права на човешките същества в общество: почтен труд, полово равенство, достъп до социално благополучие и правосъдие за всички.

Обявяването на победителите ще стане в Деня на юриста и Конституцията, 16 април.

Тази година темата е: Кое е правото, което вие знаете, че имате, преди съдът и светът да са го узнали?

Изхождаме от историята на Гидиън – обикновен, беден човек с начално образование, който променя правосъдието. Неговото естественоправно вътрешно убеждение, че има право на правна помощ по наказателно дело, преди петдесет години довежда – през искрената му сигурност в себе си – до признаване на това право от Върховния съд на Съединените щати. Право на служебен адвокат в американското позитивно право преди това няма, освен за най-тежките престъпления или при особени обстоятелства. Върховният съд към оня момент казва, че щатите не са длъжни да осигурят адвокат на всеки беден подсъдим. Гидиън, който няма никакво правно образование, е убеден в обратното:

„Винаги съм вярвал в това и мислех, че наистина такъв е законът. Мислех, че това е конституционно право. За мен то е въпрос на здрав разум и няма спор по него”.

Върховният съд единодушно променя практиката си вследствие неговата вяра, с ефект върху съдбите на стотици хиляди.

Вижте вълнуващ филмов разказ за скромния герой на неправилното правилно убеждение, Гидиън, тук: http://vimeo.com/61814841.

Бъдете за малко като Гидиън – знайте правото, вместо да знаете закона.

Миналата, първа, година на конкурса темата бе „Пренапишете притчата „Пред закона” на Кафка. Как бихте искали Вие да се развие този сюжет?“. Тук можете да намерите оригинала на Кафка.

Наградата

Победителят получава възможност за 3-месечен стаж със стипендия (еднократна, в размер 400 лв.) в Правната програма на БХК. Втора и трета награда са правна литература на правозащитна тематика и възможност за участие в обучения на БХК.

И трите наградени есета ще бъдат публикувани в онлайн списанието на практикуващата юридическа общност, „Правен свят”, официален медиен партньор на конкурса, със снимки и кратки биографии на авторите.

Критериите

Надяваме се да срещнем аналитично правозащитно мислене, подчинено на нравствен ангажимент към основните ценности на правото и социалната справедливост. Ценим добрия изказ и правилното писане.

В конкурса участие могат да вземат студентите по право от българските университети.

Обем: до 800 думи.

Срок

Есетата трябва да бъдат подадени до 31 март 2014 г., по електронна поща, на адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

Задължително посочвайте телефон за връзка, както и Вашите имена, учебно заведение и курс.

Източник: www.bghelsinki.orgДата на публикацията: 13 Март 2014 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици