31Юли2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
SOUEE

Конкурс за франкофонско поетично творчество на Международната организация на Франкофонията

Регламент на конкурса 

Международната организация на Франкофонията обявява конкурс за франкофонско поетично творчество, който ще се проведе под патронажа на поета Фредерик Жак Тампл, носител на литературната награда „Аполинер” за 2013 г. 

От 15 до 23 март 2014 г. ще се проведе Седмицата на френския език и на Франкофонията, която ще отбележи своята 19-та годишнина. По този повод обявеният конкурс е за написване на стихотворение на френски език, в което да присъства числото 19.  

Писменият литературен конкурс на френски език е организиран съвместно с Академията на Монпелие и е насочен към всички ученици, изучаващи френски (само като чужд език) в основните и средни училища на шестте страни-членки на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа: Албания, Армения, Бивша югославска република Македония, България, Република Молдова, Румъния.

Всички стихотворения трябва да са свързани с числото 19. Участниците имат пълната свобода да избират измежду многобройните значения и проявления на 19, които да включат в стихотворението си: като просто математическо число, като число, означаващо възраст, век, дата, час… но също и като графична форма, като брой срички, стихове… или като брой важни елементи, символи или образи, присъстващи в текста.

Стихотворението трябва да има заглавие и да е написано под форма, характерна за класическата или модерната поезия и дори под формата на текст за песен. Крайният срок за изпращане на стихотворенията е  3 март 2014

Сред предвидените награди, осигурени от МОФ и нейните партньори, са: в двете категории (обхващащи участници на възраст от 9 до 14 г. и от 15 до 18 г.): триседмичен престой в Швейцария за повишаване на езиковите умения – в езиковия център към Женевския университет, летен лагер в Бузъу, Румъния; престой за посещение на културни забележителности в България и участие в литературното ателие, водено от писателите Силви Деор и Мартен Паж, което ще се проведе в сградата на Френския институт – България; книги, както и още много други предметни награди. Отличените участници ще получат грамота от Академията на МонпелиеиМОФ, а стихотворенията им ще бъдат публикувани в електронното и хартиеното издание на сборника с избрани произведения на млади литературни таланти от цял свят, пишещи на френски език - Florilège international des écrivains en herbe de langue française, който ще бъде представен по време на фестивала на книгата ComédieduLivreв Монпелие от 23 до 25 май 2014.   

Пълна информация за конкурса можете да откриете на интернет-страницата на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (ФРЕЦЦИЕ): http://www.crefeco.org/

В състава на Международната организация на франкофонията (МОФ) влизат 57 страни-членки и 20 страни-наблюдателки.http://www.francophonie.org/

За контакти : ФРЕЦЦИЕ, България,София 1618, ул. Леополд Седар Сенгор No1, ет. 3
Телефон : (+359 2) 955 59 71; (+359 2) 489 48 45, Факс: (+359 2) 955 59 77
електронна поща: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 Дата на публикацията: 20 Февруари 2014 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици