26Юли2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
SOUEE

Конкурс „РепорТийн 2013 – Толерантността е...“

Конкурсът

На Вашето внимание предлагаме конкурс за видеоклип на тема „Толерантността е...“, в който право на участие имат тийнейджъри между 13 и 19-годишна възраст, които са ученици. Те трябва да публикуват своя видеоклип на специално създадена за това страница – www.reporteen.bg.Клипът трябва да е дълъг не повече от 180 секунди (3 мин.) и да носи позитивно послание. Кратките филмчета могат да се качват на сайта от 15 март до 11 май 2013 г.

Главната целна конкурса е да постави младежите в ситуация на свободен избор – ситуация, която ще провокира тяхното въображение и ще стимулира техния креативен импулс. Проектът насърчава тийнейджърите да споделят техния опит и идеи, а също така да защитават собствената си гледна точка, защото тъкмо те са инстинките носители на позитивното мислене и иновациите.

Проблемите

В днешното общество тийнейджърите са изложени на многобройни изкушения, които малко или повече подкопават опитите на училището и семейството да създадат реално чувство за гражданска позиция. Традиционната образователна система продължава да се проваля в опита да въведе ефективно модерните технологии и методи, които да възпитават отговорни и съзнателни граждани.

Наред с това традиционното образование не успява да привлече интереса на подрастващите към сериозни въпроси, тъй като, понеже налага със сила света на възрастните и тяхната „сериозност“, прави подобни теми скучни и безинтересни.

В същото време семействата са неспособни да се справят със задачата да образоват подрастващите по въпроси, засягащи общността. Проблеми, като „екология“, „гражданство“ и „солидарност“ все още са пренебрегвани като тема на разговор между родители и деца.

Поради всички изброени по-горе фактори тийнеджърите постоянно се срещат с негативизма на възрастните. Дори и да се обсъждат някакви проблеми, то винаги са през призмата на нерешените теми, представени крайно негативно. Всъщност липсващото звено в разрешаването на даден въпрос е позитивния подход, който е основополагащ за виталността на едно общество.

От друга страна липсата на ефективност в традиционната образователна среда налага неуспех и на традиционните средства, чрез които младите да изразяват своите мисли и чувства. Тук проблемът се крие в липсата на алтернативни начини, чрез които тийнейджърите да изразят и да споделят своята гледна точка.

Решението

Основно решение на посочените по-горе проблеми би било повишаването на тийнейджърското внимание към обществените проблеми, без да се налага самите тийнейджъри да бъдат „хвърляни“ в т. нар. „свят на възрастните“. Младежите могат да бъдат привлечени да мислят като отговорни граждани чрез прости средства. По тази причина, за да насърчим тяхната креативност, ние им даваме възможност да заснемат кратък видеоклип, който трябва да бъде посветен на една дума, провокираща тяхното внимание  и загриженост (например „Зеленото е...“, „Свободата е...“ и т.н.).

Наградите

Наградите за тазгодишното издание на конкурса са професионална камера, лаптопи, фотоапарати, смартфони. Филмът на Големия победител ще бъде излъчен по време на Фестивала за българско кино „NY Independent“в Ню Йорк през февруари 2014 г.

Нови дейности през 2013 г.

Тази година към останалите дейности ще се прибави и т.нар. Турне на РепорТийн Академия 2013, която се предвижда да обиколи училища в 5 града в страната.

ДЕЙНОСТИ, КОИТО БЯХА ИЗПЪЛНЕНИ ПРИ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА ПРОЕКТА ПРЕЗ 2012 Г.

Всички планирани дейности бяха изпълнени в срок, като в хода на проекта се наложиха някои промени, които засягат функционалността на уебсайта, гласуването чрез фейсбук-бутона за харесване и класирането на победителите.

Беше създаден сайт на проекта.

В рамките на планираните дейности дадохме началото на т.нар. РепорТийн Академия, където организирахме и заснехме 15 видеоурока за това как се прави кино, които имаха различни теми – сценарий, организация, операторско майсторство, монтаж, постпродукция. Това са първите подобни уроци на български език и помогнаха изключително много на нашите участници.

 

В рамките на Академията заснехме известни професионалисти, които даваха ценни съвети на бъдещите участници: Виктор Чучков (режисура и подготовка), Мила Парушева (кастинг), Мирон Крумов (сценарий), Силвия Кацарска (монтаж), Николай Керезов (операторско майсторство).

 

Проектът беше подкрепени от известни актьори, певци, режисьори и водещи, които споделиха пред нашите камери какво е за тях Свободата – Койна Русева, Искра Донова, Гери Турийска, Петър Мелтев, Бойко Кръстанов, Петър Кауков и др.

Лауреатите бяха определени от журив състав:

 • Надя Захариева (Програмен директор "Изкуства и култура", Фондация "Америка за България");
 • Жана Караиванова (Директор на SoIndependent Film Festival - Фестивал за американско независимо кино);
 • Мелъди Гилбърт (документалист и преподавател по документално кино в Американски университет, Благоевград);
 • Виктор Чучков (режисьор, продуцент, автор на филма "ТИЛТ");
 • Цветан Цветански (Председател на Управителния съвет на Сдружение "Център за образователни инициативи").

Церемонията по награждаването бе проведена в кино „Влайкова“, което е от специално значение за кинообщността в София, тъй като според договора за дарение в полза на държавата пространството може да бъде използвано само и единствено за кино-зала, в противен случай ще трябва да бъде върнато на потомците на Тодор Влайков.

Наградите

Посочените от журито победители получиха изключителни награди като DSLR камера Canon EOS 600D, лаптоп Lenovo G580 Core i7, фотопарати Olympus SP-820, Nikon CoolPix S30. Наградата на публиката беше мобилен телефон NOKIA Lumia 81,  щедро осигурена от NOKIA Bulgaria. Специалната награда, осигурена от Фестивала „So Independent“, за голумия победител, беше излъчване по време на Фестивала за българско кино в Ню Йорк „NY Independent“в киното на Робърт Де Ниро „Трайбека Синема“. Младежки театър „Николай Бинев“ от своя страна даде 12 карти за 50% намаление на всички 12 финалисти.

До момента наши партньори, освен Фондация „Америка за България“, които са основен спонсор и съавтор на идеята, са и:

 • Фестивал за независимо американско кино “SoIndependent”;
 • Младежки театър „Николай Бинев“;
 • M-Tel;
 • Dir.bg.

Към началото на проекта бяха заложени следните количествени показатели за успешност:

 • Най-малко 10 000 посещения на уеб-сайта от уникални IP адреси, като към момента са регистрирани 24471 УНИКАЛНИ IP-АДРЕСАот 51 държави от 6 континента;
 • Най-малко 3000 гласа, като към момента са регистрирани 8307;
 • Най-малко 50 видеоклипа, като към момента са регистрирани 60.

 

В рамките на сайта беше създадена специална секция, в която участниците получаваха своевременни отгвори от т.нар. РепорТийн-академици на зададени от тях въпроси. Важен сигнал за успешността на РепорТийн Академията бяха благодарствените писма и коментари от страна на участниците, а също така и гледанията на обучителните видеоклипове в YouTube.Наред с това от клиповете на участниците става видно, че са били ангажирани цели общности, каквито без съмнение са случаите с участниците от Търговище и по-специално от Ботевград.

 

Проектът беше популяризиран в няколко стъпки:

 • чрез писма бяха уведомени всички 2700 училища в страната, както и всички регионални инспекторати;
 • беше създаден канал в в YouTube, който към 06.03.2013 г. има 41 046 гледания;
 • фейсбук-страницата към момента има  над 1100 фена в https://www.facebook.com/ReporTeen, от които 56,4% са на възраст между 13 и 24 години;
 • не по-малко от 450 автентични гледания на всеки постинг във facebook-страницата на конкурса;
 • над 50 публикации в интернет-медии, 12 споменавания в централни новини на БНТ 1, bTV и Нова.

 

Тазгодишното издание започна в средата на март 2013 г. и ще продължи до края на май 2013 г.Участниците могат да качват своите филмчета до 11 май (когато е автентичната дата на празнуване на Светите братя Кирил и Методий), а награждаването ще бъде на 24-ти май.

 

Повече информация можете да получите на телефон 0882 531 961 от Емил Джасим, програмен директор на Център за образователни инициативи и координатор на проекта ReporTeen.Дата на публикацията: 27 Март 2013 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици