18Май2024

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Деца-пешеходци (ДОККПБДП)

Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата

Децата като участници в пътното движение са предимно пешеходци. Това налага даването на специална информация и съвети за тяхната безопасност.

Децата трябва да пресичат на безопасни места като пешеходни пътеки тип "зебра" (със светофари), подлези, пешеходни надлези и мостове, пешеходни острови в пътното платно, или на място далеч от паркирани автомобили.

Безопасни маршрути до училище
Много злополуки с деца стават по пътя към и от училище. Рискът се повишава за учениците, които напускат основното училище и започват средното си образование. Тогава е възможно за пръв път да трябва сами да пресичат оживени булеварди.

Ето някои съвети как да научите детето си на безопасно движение:

  • покажете му най-безопасния маршрут до училище. Това обикновено е този с най-спокоен трафик и най-малко улици за пресичане
  • научете го да ходи по тротоара, а не по платното
  • научете ги да не играят с играчка докато ходят, защото може да я изпуснат на платното и да се втурнат, за да си я вземат
  • обяснете му за какво да внимава докато върви и го научете при пресичане да спазва простите правила: спри на бордюра, погледни наляво, после надясно, после пак наляво, ослушай се дали не приближава кола. Чак тогава премини!
  • напомняйте му, че трябв да пресича на светофар само когато свети зеленият сигнал
  • разяснете му опасностите при пресичане измежду спрели автомобили
  • служете му за пример!

Видимост = безопасност
Много злополуки с пешеходци стават поради това, че водачите не могат да ги видят докато не стане прекалено късно. Този проблем е още по-сериозен през нощта и при лошо време.
Ако носите подходящо облекло, ще увеличите шанса да бъдете видян навреме. Такова облекло е с ярки цветове и флуоресцентни елементи за през деня и отразителни елементи за нощта. Отразителни елементи се продават под формата на самозалепващи се ленти, които лесно могат да се прикрепят към дрехи и училищни чанти.Дата на публикацията: 25 Октомври 2019 Автор: СУЕЕ