25Май2024

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
СОУ за европейски езици се включи в Световния ден за революция в храненето Водеща

СОУ за европейски езици се включи в Световния ден за революция в храненето

Постер за оцветяване "Изяж дъгата"

По инициатива на световноизвестния британски готвач Джейми Оливър на 15 май се проведе четвъртият поред Световен ден за революция в храненето.

В Деня на революцията в храненето 2014 в 212 страни по цял свят имаше 10143 събития, 1 милиард последователи в "Туитър", над 1000 посланици на добра воля по цял свят и над 9000 училища, записали се да готвят заедно с Джейми по видео връзка на живо. Това е и световен рекорд за най-голям урок по готварство, вписан в Книгата на Гинес.

Тази година СОУЕЕ е част от Световния ден за революция в храненето чрез включването си в урока на живо  на 15 май от 12:30 ч. с ученици от 5, 7 и 9 класове. Урокът от българска страна беше наставляван от Мая Мицова – родител на ученик от СОУЕЕ, представител на управителния съвет на училищното настоятелство.

В края на март Джейми даде начало на най-голямата си социална кампания досега – глобална петиция, която има за цел да убеди правителствата на страните от Г-20 да предоставят на децата в тях "основното човешко право" – хранително образование.

Целта е да се поощри въвеждането на часове в училищата, в които по забавен начин да се учи за правилното и здравословно хранене, което също може да е вкусно.

Всеки желаещ може да подпише и сподели петицията, която стана активна на 29 март на сайта FoodRevolutionday.com.

ПИСМО ОТ ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР (на български)

Критичният брой е 1 млн. подписали, като досега са събрани над 2/3 от гласовете. След това Джейми и екипът му ще връчат петицията на лидерите от Г-20.

Инициативата е провокирана от изключително тревожната статистика, според която проблемът със затлъстяването придобива епидемични размери в цял свят, като най-уязвими са именно децата. Наднорменото тегло създава предпоставки за сериозни хронични заболявания и пречи на пълноценния начин на живот.

Ето защо Джейми Оливър и екипът му смятат, че е задължително семействата да бъдат вдъхновени да се хранят здравословно, а малките да бъдат научени на пълноценно хранене и на това как да отглеждат зеленчуци и да приготвят сами храната си.

Ето още няколко стряскащи статистически данни, които разкриват сериозността на проблема:

  • През 2030 г. 41% от населението на Земята ще бъде с наднормено тегло или с някаква степен на затлъстяване.
  • Днес над 42 млн. деца по света на възраст под 5 години страдат от наднормено тегло или затлъстяване.
  • Малки деца на по 8 години страдат все по-често от диабет 2 тип, от който преди страдаха само възрастни над 40 години.
  • Сърдечно-съдовите заболявания (като инфаркт и инсулт) са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб и се дължат до голяма степен и на вредните хранителни навици.
  • За пръв път в историята на човечеството в света има повече хора с наднормено тегло, отколкото с поднормено.

 Дата на публикацията: 14 Май 2015 Автор: СУЕЕ