16Април2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Първи специализиран сайт за образователна подкрепа стартира този месец Водеща

Първи специализиран сайт за образователна подкрепа стартира този месец

Първият специализиран сайт за образователна подкрепа стартира в българското онлайн пространство. Priobshti.se обединява опита на експерти от Центъра за приобщаващо образование и специалисти от България, Америка и Европа и се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Виртуалният център за приобщаващо образование предоставя информация и ресурси за подкрепа на деца със специфични обучителни трудности през призмата на приобщаващите ценности и практики. 

Информацията на Priobshti.se има за цел да повиши осведомеността на българските учители и родители за специфичните затруднения, които децата могат да срещнат в училище, както и да ги направи по-чувствителни към емоционалните и поведенческите последствия, които тези затруднения могат да имат. Сайтът няма за цел да поставя диагнози, а възможности за подкрепа в училище, у дома и в кабинета на специалиста за децата, срещащи трудности в училище. От мерки за повишаване на личната самооценка, през училищната политика за детска закрила за намаляване на тормоза в училище, през осигуряването на подходящи помощни средства и подобряване на емоционалния микроклимат в класната стая, до активното включване на самото дете в процесите на планиране и оценка на подкрепата, от която има нужда.

Резултати от национално представително проучване, проведено от Глобал Метрикс по поръчка на Център за приобщаващо образование сочат, че 15% от всички родителите на деца от 1 до 7 клас са получавали информация от учителя на своето дете, че то има системни затруднения с ученето. Около 11% от тях са търсили информация по теми, свързани с образователната подкрепа за деца със СОП. 48% от родителите заявяват интерес към специализиран сайт с теми и материали за образователна подкрепа.

„Създадохме специализирания сайт за образователна подкрепа, защото интернет е най-лесният, бърз и удобен начин за получаване на информация. Така ще споделим не само своя, но и опита на специалисти от САЩ и Европа, за да го направим достъпен за родители, учители и експерти, които подкрепят деца с обучителни трудности“, каза Ива Бонева, изпълнителен директор на Център за приобщаващо образование.

63% от българите, които са търсили информация, свързана с образованието и развитието на децата заявяват интерес към онлайн ресурсен център, който да им помага в ежедневието.

Проучването се проведе в средата на 2014 г. в рамките на програмата „Едно училище за всички”, която се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България” и ще обучи учители и специалисти от 5 общообразователни училища в страната. Център за приобщаващо образование работи с училищата-партньори по проекта, за да създаде български модел за изграждане на приобщаващо училище, който в последствие да помогне на повече училища.

Източник: ПайдеяДата на публикацията: 02 Декември 2014 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици