26Юли2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Неделя, 16 ноември - Световен ден в памет на жертвите на пътя Водеща

Неделя, 16 ноември - Световен ден в памет на жертвите на пътя

Той е определен с резолюция на Асамблеята на Организацията на обединените нации от 2005 година и се чества всяка трета неделя на ноември. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите при катастрофи.

За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията „Мир на пътя” поставя началото на традицията. С всяка изминала година към нея се присъединяват все повече страни.

Тази година календарният ден за възпоменание на жервтите е 16 ноември.

Преживяването на пътно-транспортно произшествие, получаването на травми, загубата на близък вследствие на такъв инцидент са болезнени събития, които оставят дълбоки и трайнои следи в съзнанието на всеки човек, често пъти за цял живот. Всяка година милиони хора от цял свят се присъединяват към огромното множество на пострадалите от автомобилни катастрофи.

Значителна част от жертвите са млади хора, отишли си без време. Голям брой от инцидентите е можело и е трябвало да бъдат предотвратени. Отговорността за смърт или тежки травми, причинени при автомобилни катастрофи, е огромна, загубата и мъката на близките – неутешима.

Този специален възпоменателен ден е нужен за жертвите на пътя, за да може те да усетят всеобщото признание за загубата, за болката, за страданието си. Той се е превърнал и във важен инструмент на борбата с безразсъдното шофиране; на превенцията на тези тежки инциденти, които оставят своите непреодолими последици.Дата на публикацията: 14 Ноември 2014 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици