31Юли2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
За втора поредна година млади изследователи от СОУ за европейски езици бяха на космическа мисия в SpaceCamp Водеща

За втора поредна година млади изследователи от СОУ за европейски езици бяха на космическа мисия в SpaceCamp

SpaceCamp Turkey e космически център за обучение, намиращ се в гр. Измир, Турция. Програмите са адаптирани за деца и младежи на възраст от 9 до 15 години. В света има едва три подобни центъра, като в Европа и съседните държави SPACE CAMP Turkey e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер. Той е създаден по модел на NASA през 2000 година от г-н Кая Тунджар и съпругата му, г-жа Мери Милс Тунджар. Програмите на космическия център дават възможност на участниците да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Провеждат се занятия по конструиране на ракети, управление на космически совалки, термодинамика и много други.

През тази година от България взеха участие общо 28 деца, като единствени от Русе, имаха възможността да заминат трима възпитаници на СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ – Александра Пенчева /VIII a/, Камелия Ангелова /VIII a/, Ангел Месарабов /VIII д/ и да участват в обучителна програма. Тримата участници, заедно с ръководителя си Теодора Станкова /учител по английски език/, бяха в турския град Измир в периода от 20.07. до 27.07. 2014г. В рамките на една седмица те преминаха 2/3 от обучението на астронавт и се докоснаха до много интересна и полезна информация в областта на физиката, астрономията, биологията и технологиите.  „В Space Camp Turkey се запознах с деца от пет държави- България, Турция, Полша, Палестина и Гърция. Още като пристигнахме тримата бяхме разделени в различни отбори, всеки от по дванайсет човека. Всеки ден се качвахме на различни симулатори в базата. Симулаторите са общо седем. Разбира се, за тази една седмица трябваше да научим някои факти за космоса и след това показахме уменията си в игра наречена 'Space Ball'“, разказва Камелия. Но най-голямото предизвикателство за всички участници бе т.н. „Мисия“. Ангел, Камелия и Александра бяха поставени на най-високите позиции по време на мисията (командир на совалка, ръководител на полет).  Развълнувани от преживяването, което представлява симулация на истинска космическа мисия, тримата успешно се справиха с поставената задача. Ето какви впечатления сподели  Александра: „Всички бяха много приятелски настроени. Тренерите ни поднасяха материала по лесен за разбиране и запомняне начин. Имахме много занимания навън, където беше изключително горещо, но за щастие, в базата се поддържаше нормална температура. Храната там беше разнообразна и здравословна“. Последните две вечери бяха изпълнени с още повече емоции. Предпоследният ден участниците представяха държавата си в т.н. Вечер на талантите. Представянето на България беше на последно място в списъка,но в него русенчетата имаха най-силно присъствие – Александра изнесе презентация за България, докато Ангел и Камелия й асистираха; Нашето момче изпя /и изтанцува/ песента „Бяла роза“, заедно с още една участничка от София. Двамата успяха да привлекат всички присъстващи на традиционното българско хоро, а за финал на представянето и на самата Вечер на талантите, облечени в народни носии Камелия, Александра и още една участничка, раздадоха бели рози на всички тренери и ръководители. Последната вечер беше най-забавната. В градина до базата на Space Camp беше направено барбекю, и след като децата се навечеряха, имаха възможност да си разменят малки подаръчета и сувенири. Вечерта завърши с дискотека и много положителни емоции.

За нас ръководителите също имаше специално изготвена програма. Щастлива съм, че успях и аз да премина през симулаторите. Ние представителите на Русе подарихме на организатора на Space Camp диск с филм за Русе и значка с емблемата на града.

Тримата ни ученици изразиха силното си възхищение от видяното и наученото в Space Camp Turkey. За тях бе едно уникално пътуване в Космоса, което им даде стимул за завоюването на нови успехи. „Беше едно невероятно преживяване, на което открих много приятели. И се надявам някой ден да стигна до Космоса и да си спомня за първото си обучение като астронавт!!!“ заявява Ангел. След преминаване на програмата участниците получиха сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Източник: Ръководител на мисията - Теодора СтанковаДата на публикацията: 20 Август 2014 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици