11Август2022

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
“Миналото на Русе” на Мила Ковачева победи в състезанието по Русезнание Водеща

“Миналото на Русе” на Мила Ковачева победи в състезанието по Русезнание

Миналото на Русе

Изготвен от Мила Ковачева Vа клас

СОУЕЕ “Св.Константин-Кирил Философ“

Град Русе

Ръководител: Г.Симеонов

Миналото на най-красивия европейски град, в който аз живея се е изградило върху земята на Русе и хубавия Дунав. Всички битки, победи и спомени са се запечатали до днес и когато се разхождам по очичките ми винаги има една сълзичка, която отразява тази велика история.

Минавам покрай плочата, на която се чете част от името на „Сексагинта Приста“ и се питам дали в тогавашното древно селище, хората са знаели, че ще водят Руско – турска война? Дали са знаели, че храбро ще се отбраняват, за да дишаме днес спокойно?

Моите деди са били притиснати от враговете, които са ги оставили без деца, семейства и вяра. Отронва се още една сълзичка от окото ми, защото днес можеше и да ме няма, ако някой от тях се беше предал.

Гордея се със силните хора, живели в града ми, с къщите, в които са пазени най – съкровените тайни, за да сме свободни днес. Разхождам се и минавам пред къщата на баба Тонка – велика жена, изгубила собствените си деца, а пазила апостола ни Васил Левски.

Толкова много изстрели са се чували, потъвали са във водите на Дунава. Сърцето ми се свива, като знам, че тук се е развявал белият, зеленият и червеният цвят на знамето, пазено до днес и което не се е променило.

Трудно минало, труден избор и на име на града ни... Сексагинта Приста, Голямо Йоргово, Русчук, Русе... Атакуван, искали са да го заличат, но кой би могъл да скрие красиви крепости, църкви, къщи, пристанище... След като всичко това е видяно от милиони очи, преминали през вековете и запечатани в душите на хората.

Всяко кътче говори за изстрадалия и силен дух на моите съграждани. От миналото до днес стоят построените  фабрики, училища, банки, кораби, библиотеки.

Разглеждали ли сте стари, черно-бели снимки за моя роден град? Знаете ли, че той и преди е бил величествен? Потръпвам, когато минавам по улиците, защото аз стъпвам върху крачките на своите освободители.

А днес, всеки ден влизам през вратите на едно от най-старите читалища в града, където провеждам своите репетиции.

Ето защо не мога да говоря за миналото на Русе, без да се разтупти сърцето ми от вълнение, защото то се е пренесло в моето настояще и ще живее в бъдещето ми. Гордея се с миналото на моя роден град!

 Дата на публикацията: 30 Април 2014 Автор: Админ1

Галерия със снимки