13Август2022

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Нова идея: Основно образование до девети клас! Водеща

Нова идея: Основно образование до девети клас!

Синдикатът на българските учители изригна с любопитно и екстравагантно предложение, което ако бъде прието, би довело до сериозни промени в цялата система на образованието у нас. От там имат идея основното образование да е до девети глас.

В момента то е до осми, след което идва гимназиалното, което ще изгуби идеята си, при подобни промени. Искането касае всички основни училища в страната, като би добавило една допълнителна година на обучение за тях.

Според шефката на синдиката Янка Такева основното предимство на въвеждането на по-дълго основно образование е да има достатъчно време, за да се покрие материалът и учениците да не препускат през него.

"В момента отблъскваме учениците с това съдържание и те трябва да бъдат облекчени, като материалът се учи по-дълго", коментира пред всекидневника "Сега" Такева.

Просветният министър проф. Анелия Клисарова бе лаконична в коментара си за предложението на Синдиката на българските учители, основното образование да не е както досега до осми, а да стане до девети клас.

"Предложението идва от учители, но нека да го помисля", заяви тя, цитирана от всекидневника "Сега".

Клисарова призна, че ако се въведе основно образование до девети клас, разделянето на гимназията на два етапа следва да отпадне.

Такова предложение се обсъжда от няколко седмици, споделя на свой ред бившият зам.-министър на образованието Милена Дамянова.

Това е поредното предложение по адрес на структурата на образованието. В момента основно образование се завършва в осми клас. От години се обсъжда идеята то да бъде съкратено до седми клас, за да се уеднакви приемът в гимназии, професионални училища и СОУ-та, които в момента приемат ученици и след осми клас.

 Източник: www.teacher.bgДата на публикацията: 07 Април 2014 Автор: Админ1