11Април2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
За правилата и ценностите в училище: голямото разочарование "уважение" и как се преодолява Водеща

За правилата и ценностите в училище: голямото разочарование "уважение" и как се преодолява

Ричард Кървин*

Посещавал съм и съм обучавал учители в училищата на всеки щат в Америка и на повечето места съм водил приблизително един и същи разговор с учители и администратори:
 
Аз : Колко правилата имате?
Отговор: (гордо) Имам само едно правило, то е уважение към всички.
Аз : Позволявате ли бой?
Отговор: Не.
Аз : Позволявате ли ругаене на учителя?
Отговор: Не.
Аз : Позволявате ли мобилни телефони в клас?
Отговор: Не.
Аз : Отново, колко правила имате?
Отговор: (през смях) Едно, мисля.

Задавам още 5 въпроса по отношение на различни поведения и откривам , че носенето на провокативно облекло, продажбата на наркотици, носенето на оръжие в училище , закъсненията за час, тичането в коридорите също не са позволени. Питам отново: "Колко правилата имате? " Отговорът продължава да е: "Едно". Нещо странно става тук .

Буци разочарование

Учителите създават нещо което аз наричам буци разочарование, защото много от тях вярват на мита "колкото по-малко правила, толкова по-добре" (който и аз съм учил докато следвах). Те омесват колкото е възможно повече правила в благоприлично наречена буца, която не говори нищо конкретно на учениците:

·         Отнасяй се с уважение.

·         Дай най-доброто от себе си.

·         Постъпвай с другите така, както очакваш другите да постъпват с теб .

·         Бъди мил .

Всичко това звучи като положителни и ценни неща, на които си заслужава да научите учениците, но понеже не са поведения, те не могат да бъдат приложени.

Аз определям като правило нещо което можете да приложите всеки път когато e налице нарушение. Баналностите не могат да се приложат, защото не определят разбираема за учениците граница и са твърде мъгляви за да са полезни на практика. По същество, тези буци позволяват на учителите да прилагат каквото искат, когато искат и при каквито изберат условия. Това е безплатен пропуск за затвора. Правилата не намаляват като се направят на буци, те само се скриват от учениците. Често единственият начин на учениците да разберат къде наистина минават границите на правилата остава нарушаването им. Което насърчава нарушенията , вместо да ги предотвратява.

Ако се върнем към цитираните разговори за уважението: обикновено каня учителите да си представят какво е да те арестуват защото си бил неуважителен . Никой не може. Но в Америка ние имаме тъмна история на точно на това – арести и дори убиване хора проявили неуважение. Това правят расистите с малцинствата по време на ерата на Джим Кроу. Хора от малцинствата са били тормозени, вкарвани в затвора и дори убивани без да са нарушили закона. Случаят на Емет Тил е само един пример за това как не- поведенчески общи постулати оправдават произвол в прилагането на закона. В момента един от най-големите дебати в много градове е новата процедура "спиране и претърсване за оръжие", която позволява полицейски действия без да е ясно има ли някакво нарушение. За пореден път – новата процедура се прилага най-вече спрямо представители на малцинствата.

Съмнявам се, че повечето училища използват уважението като начин да покажат културно предпочитание, но с правила от типа "уважение" възможността за объркване съществува и за учители и за ученици.

Ценности срещу Правила

Много учители и администратори ми казват, че те конкретизират своето "правило за уважение" със списъци на приемливи и неприемливи поведения. Това е стъпка в правилната посока – докато правилото се прилага само към поведенията в списъците. Има и по-добър начин да се използват тези буци полезно. Вместо да ги елиминираме , ние може да ги издигнем – да ги направим по-важни от правила. Можем да ги използваме при определянето на ценностите на училището, към всяка ценност да добавим списък с неприемливи поведения и списък на начините по които ще отговаряме на неприемливите поведения – този списък да превърнем в правила. Вместо да избираме между ценности и правила , можем да използваме и двете взаимосвързано едни с други. Разбира се, правилата трябва да бъдат пряко свързани с конкретните ценности. Авиокомпаниите са развили този подход почти до съвършенство. Ние можем да използваме техния пример.

Когато се качите на борда на самолет, първото нещо, което стюардесата казва е: "Ценност №1 на тази авиокомпания е безопасността." Безопасността е ценност, а не правило. Тя не може да бъде приложена. Това изявление е последвано от три действителни , приложими правила: затегнете коланите си , изключете всички електронни устройства и поставете масичките и облегалките на седалките в изправено положение.“

Ценностите отговарят на въпроса защо такова поведение, а правилата отговарят на въпроса какво поведение. И двете са необходими.

Двете най-важни ценности в училище и в класната стая са:

1.       Всички ученици ще бъдат в безопасност.

2.       Всички тук ще научат.

Повечето правила в училище могат да бъдат определени спрямо тези две ценности. Този подход  осигурява едновременно мотивация за спазване на правилата и ясни, предсказуеми граници между приемливо и неприемливо. Ако искате по-малко правила, което аз все още смятам за добра идея, тогава не ги слепвайте в абстрактни буци. Просто съкратете някои правила от списъка си.

Много учители се оплакват, че тази система не може да обхване всичко. Но това е най-голямото й предимство. Не е нужно да обхващаме всичко и не трябва да се опитваме. Неформалните интервенции са далеч по-ефективни от прилагането на правила за промяна поведението на учениците.

Можем да укрепим допълнително тази система като позволим и насърчаваме приноса на учениците и дори техните родители. Учениците са по-склонни да следват правила, основани на техните ценности , отколкото тези определени от власт.

Нека спрем да разочароваме учениците и себе си като настояваме, че имаме само едно правило, когато имаме много. Нека намерим равновесие между ценностите и правилата . И нека казваме истината на нашите ученици.

*Източник:

Curwin, Richard L. Affirmative Classroom Management: How do I develop effective rules and consequences in my school? by the Association of Supervision and Curriculum Development. Alexandria, Virginia. To be released in December 2013.Дата на публикацията: 21 Ноември 2013 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици