13Април2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Занималнята: От "пълен ужасон" до "учителко любима"

От "млад педагог, който има лична връзка с децата" до "пълен ужасон!" и "катастрофа" варират коментарите на родители за следобедните занимални в началните класове на държавните училища.

Те се предлагат сравнително отскоро, като амбициите на държавата са поетапно да обхванат учениците до 7 клас включително. Идеята за целодневната организация на обучението е добра, но опитът с тях досега показва, че реализацията далеч не е еднозначно ефективна и в полза на децата.

Проучването на "Дневник" сред родителите, както и лични наблюдения показват, че качеството на занималните в училище зависи основно от подбора на преподавателите и връзката, която те си създават с децата. Масово съществуват недомислици, за които е редно да се намери решение. И изходната точка на разсъждения тук би трябвало да бъде "как да прекарват децата ежедневието си смислено и забавно", а не "къде да ги денем, докато родителите са на работа".  
Добра връзка с децата, а не занимания за 2-3 часа

В 119-о училище доста родители са доволни от това как са организирани заниманията следобед там. За своето момче Т.И., който е в 3 клас, майка споделя, че досега редовно е ходил на занималня и са му се падали все много добри учителки - млади и сериозни, с подход. И детето винаги си ги е харесвало. Според майката директорът на училището ги подбира специално. Тази година обаче и детето, и майката съжаляват много, че не са при миналогодишната учителка, която "много обичат", а и тя е успяла да си създаде връзка с тях.

Сравняват със старото училище на детето (55-то), където занималнята е била "катастрофа", защото учителката не е била наясно какво трябва да се прави на занималнята и децата й се качвали на главата. "Мисля, че сред младите учители има много свестни и мотивирани хора с по-интересно и съвременно виждане, за които е важно да изградят връзка с децата, а не просто да ги занимават за по няколко часа на ден", завършва тя.

Друг родител разказва впечатления от първите дни на тази учебна година: младата госпожа (отново в 119-о училище) е информирана ежедневно за детето й Р.С., споделя с нея какво е правило то през деня, обсъждат заедно например дали да му ограничи играта с телефона в междучасията. Дава му допълнителни задачи, когато е свършило преди останалите. Коригира му грешните редовете, но в същото време е нарисувала усмивка в долния десен ъгъл на тетрадката. Децата са 25 (целият им клас без едно дете). Детето от своя страна се чувства добре там - рисува, след като си е направила домашните, говори си с учителката, когато има въпроси, и казва, че се забавляват в междучасията. Единствено не ги пускат на катерушките, защото се притесняват да не се ударят.

Според майката на Р.С. времето от 16.00 до 17.30 ч. е най-критично, защото домашните вече са написани и е време за безконтролна игра, което в повечето случаи прераства в "издивяване" от нищоправене. В случая се предлага възможност за посещение на спорт, организиран от училището в спортния салон. Учителите по карате, таекуондо или плуване ги взимат и 1-1,5 час имат смислено занимание. Подобни практики има и в други учебни заведения (22-ро СОУ например).

Информация за детето родителят получава от учителката по телефона, защото имат указание да се обаждат винаги, когато имат въпроси. Имат и фейсбук страница на класа, където могат да обсъждат и споделят различни теми и проблеми.

Недомислици-премислици

Недомислиците и проблемите с държавната занималня обаче са повече. Обичайно това, с което децата и техните родители се сблъскват там, е:

- Твърде много деца на едно място (обичайно над 30), което най-често води след себе си до невъзможност на педагога за индивидуален подход и внимание към всяко дете, допълнителни часове прекарани на спарен въздух и повече шум в затворено пространство след редовните часове в училище. Крайният резултат за детето често са свръхумора и изнервеност, понякога с добавка ненаучени уроци за следващия ден.

- В двата свободни часа между редовните часове и началото на занималнята децата се хранят и излизат на двора. Свежият въздух, тичането и игрите са сигурният начин те да релаксират физически и психически след училище, но отново реализацията се отдалечава много от тази идея. В това време не се организират игри и спорт, които да са разнообразие от часовете и да са от полза. Обичайно малчуганите в двора са "подритвани от по-големите ученици" и "научават безценен речник преждевременно". А когато родителите се опитват да помогнат в разрешаването на тази ситуация, като изпращат на децата ролери или скейт за свободните часове, имат сериозни проблеми с училищното ръководство.

- По време на занималнята, когато децата свършат да пишат домашните си, вместо игри на въздух в двора или занимания и дебати с преподавателя, всеки се занимава сам с каквото си е донесъл – от Аngry birds до шах. Ако родителите повдигнат въпроса, отговорът за това обичайно е "не е в програмата" или "няма как да пуснем сами децата да играят в двора, докато всички не са приключили с домашните си". В по-хладните и мрачни дни учителите масово се оправдават с времето, за да не изведат учениците навън и предпочитат по-лесния вариант да ги държат "мирни" вътре. Вариант, но не и трайно решение на проблема е родителите да подпишат писмена декларация, че са съгласни децата им да излязат сами в двора на училището.

- Взимането на детето е в часовете между 17.00 и 17.30 ч., което и предполага край на работно време за родителя 16.30 – 17.00 ч. Но това е по-скоро екзотичен лукс, поради което се налага всеки да прибягва до помощта на роднини или гледачки. Тогава обаче родителят не получава обратната връзка за детето си, няма възможност да поговори с педагога и да зададе въпросите си и въобще не осъществява връзка с учителите.

Частно отношение към детето

Ако държите детето ви да е в група с не повече от 10 деца, за да има индивидуален подход към него, когато пише домашните си; да играе редовно на въздух, и то активни, полезни и забавни игри, за да изпусне натрупаната физическа енергия; да получите обратна връзка за него; да имате опцията да го вземете след края на работното си време (след 18.00 ч.), може би държавната занималня в училище не е подходяща за вашето дете.

Има вариант да подберете частна занималня, което също не е лесна задача и, разбира се, изисква допълнителен месечен бюджет. Важно е мястото да е близо до училището или до работното ви място. Понякога се налага да ползвате и услугата взимане на детето от училище. Разбира се, основният критерий е подходът и педагозите да са на ниво. Вече има стотици предложения, сред които "Дневник" подбра отново само няколко проверени места с ефективен съвременен подход, повече движение и изкуства и най-важното - уважение към личността на детето и позитивна нагласа. Подборката няма претенции за изчерпателност.

Занималня за изследователи

Наред с интересните си кръжоци като този за конструиране на самолети и тази учебна година в "Къщата" за малки изследователи ще има и занималня за изследователи. Организаторите й държат бройката в групата да не е повече от 8–9 деца и е за възраст от 5 до 10 години.

Методите, с които работят педагозите тук, са учене чрез опит, учене чрез преживяване и учене чрез игра – накратко става дума за интерактивно обучение. Позитивното отношение, внимание и уважение към децата са водещи в работата им, защото смятат, че така дават възможност на децата да израснат емоционално здрави и свободни хора.

Ежедневно след училище децата подготвят уроците си и пишат домашните с "усмихнати и позитивни педагози". След подготовката на учебния материал се провеждат езикови, сугестопедични, артистични, творчески и "научни" курсове, в които хлапетата от занималнята могат да се включат. Свободното време се уплътнява с разходки в близкия парк в квартал "Гео Милев" или игри в просторния двор на "Къщата".

Умното изкуство

В детски център "SmArt" преподавателите подготвят децата за следващия учебен ден, като общуват с тях и родителите им в партньорство и от сърце. Редовно водят децата (от 1 до 4 клас) на градски и планински лагери. Основните активности, които според педагозите тук развиват личността и които практикуват в центъра, са: развиване на комуникативните умения, обогатяване на езиковата култура, запознаване с правата и отговорностите на детето, по-добра ефективност на взаимоотношенията, придобиване на емоционална стабилност, затвърждаване на здравните навици, арт терапия, творчески дейности, драматизация, ориентиране в различна среда.

На края на учебната година от центъра разказват в специална книжка със снимки и истории какво са правили децата в "SmArt" през цяла година в занималнята. Родителите препоръчват мястото с две ръце, но не е сигурно, че все още има свободни места.

Вихровения

В занималнята на "Медиа Вихровения" децата често посещават планината Витоша или някой парк, защото според педагозите там е важно те да са често сред природата. Разтягат палатки, играят на индианци, яздят коне, палят огън...

В "Медиа" се опитват да учат децата, докато играят, и да творят. Предлагат вдъхновяваща и мотивираща среда. Гледат на децата като на уникални личности и се съобразяват с особеностите на техния характер. Обясняват, че възпитават интерес към познанието и стимулират творчеството и креативността.

Педагозите търсят баланса между интелектуалното, емоционалното и физическото развитие на детето и съобразяват програмата си с детските потребности в зависимост от възрастта и личността му. Отиват "отвъд уроците и домашните" за по-широк светоглед и цялостно личностно развитие на детето.

Редовно обсъждат с родителите и съобразяват работата си с обратната връзка, която получават от тях.

Занималнята работи с ученици от 1-ви до 6-и клас. Учениците от 1-ви до 3-ти клас се взимат от училище или съответно се водят до училище, като ги придружават на обяда им в столовата.

Програмата включва подготовка на учебния материал, езиково обучение по английски, немски или друг език, занимания по изкуства. Включен е и един курс от програмата "Творческо сърце". Спортът, разходките и игрите на открито също са част от заниманията тук. Посещенията на театър, музеи, басейн са по желание на детето и родителите.

Изборът зависи най-вече от родителите. Подобряването на ситуацията със занималнята в училище - също, защото това се случва и благодарение на разговори и писма до учители и директори и позитивни предложения.

Източник: ПайдеяДата на публикацията: 25 Септември 2013 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици