01Август2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

На 20 март отбелязваме международния ден на франкофонията – празник на френския език и култура

Галерия със снимки от празника в СОУ за европейски езици

Този ден е празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково културно разнообразие. Демокрацията е единствената устойчива във времето система. Понятията демокрация и франкофония са неделими. 

Международният ден на франкофонията засвидетелства почитта към френския език.

Празникът се отбелязва в 70 страни по света – в 56-те държави, членуващи в Международната организация на франкофонията и в 14-те страни наблюдателки. Те представляват над една трета от държавите членки на ООН с над 890 млн. души население по целия свят, над 200 милиона от които говорят френски. Държавите с официален език френски са Франция, Белгия, Швейцария, Канада, Хаити, част от Индия и колониите на Франция и Белгия. На 20 март 1970 представители на 21 държави подписват конвенция за създаване на Агенция за културно и техническо сътрудничество на френскоговорящите страни /ACCT/. През 1996 г. в Маракеш, Мароко, е приет Устав на франкофонията. През 1998 г. по време на конференция на министерско равнище АССТ приема името Международна организация на франкофонията. Към 2005 г. организацията има 56 страни-членки, между които България(от 1993 г.)

 

На 5 март в СОУЕЕ се състоя посещение на г-н Филип Отие, посланик на Франция в България. Посланикът беше придружен от културното аташе, Давид Вейзман и аташето по френски език, г-жа Стефани Дьомортие. Визитата при изучаващите френски език ученици бе част от дипломатическата совалка на посланика на Франция у нас.Дата на публикацията: 20 Март 2013 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици