01Август2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Десетокласник е осъден, защото е тероризирал по-малко дете за пари и бижутата на майка му

Десетокласникът Васил Димитров тероризирал по-малко дете за пари и бижутата на майка му

2,4 години лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок постанови Окръжният съд в Пловдив на Васил Димитров. Освен това десетокласникът е наказан с обществено порицание и задължителни срещи с пробационен инспектор за целия изпитателен срок. Предстои присъдата да бъде публично прочетена в Професионална гимназия по дървообработване „Христо Ботев”, чиито възпитаник е момчето.В периода от септември до 2010 г. до март 2011 година Пловдив тинейджърът е рекетирал свой по-малък съученик. Стефан Светославов бил постоянно тероризиран от баткото за пари. Детето дало на десетокласника сумата от 470 лв. и златни бижута на стойност 49123 лв., спортни обувки „ Лакост” и суитчър „Фред Пери”, всичко на обща стойност 49736 лв.

През 2010 Стефан Светославов, тогава ученик в 9 – ти клас, се разхождал по улиците на Пловдив. Срещнал свой познат, който бил придружаван от Васил Димитров. Поговорили за кратко и тъй като Димитров разбрал, че пострадалият разполага с парични средства и често раздава на приятелите си, му поискал в заем 0,40 стотинки. Стефан извадил портмонето си и подсъдимият забелязал, че в него се намират повече банкноти, променил решението си и поискал 5 лв. Стефан му дал, след което си тръгнал, но Васил го настигнал и поискал още 5 лв. Заплашил го, че ако не му предаде сумата, ще му вземе цялото портмоне.

Няколко дни по – късно, двамата отново се срещнали и Димитров отново поискал пари от Светославов, като отправил заплахи и то сериозни. Стефан му дал 40 лв. Няколко дни след това Васил отново принудил Стефан да му даде сумата от 100 лв., а впоследствие и всичките си спестявания, възлизащи на 200 лв. През следващия месец Васил продължил да търси Стефан и да го заставя и изнудва да му дава пари, при което Стефан започнал да изнася от къщи златните накити и старинни златни монети на майка си и ги давал на подсъдимия. Майката на пострадалия притежавала бижутата по наследство от своята баба и по- голямата част от тях били с антикварна стойност.

На 08.03.2011 г. по случай празника на жената майката на Стефан решила да си сложи бижутата, които държала в кутия в спалнята и установила, че е празна. Попитала сина си дали знае нещо за бижутата, но той се страхувал от нейната реакция и я излъгал, че не знае нищо. На следващия ден майката подала заявление за случая в полицията и Стефан признал за случилото се. Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно производсво. Подсъдимият признава изцяло вината си, поради което му се налага по – ниско наказание.

Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив. Предстои присъдата да бъде прочетена в училище, макар, че Васил вече е на индивидуална форма на обучение и не посещава редовните занятия. Васил повтаря в момента 10 клас и се явява само на изпити.

Източник: www.blitz.bgДата на публикацията: 08 Март 2013 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици