13Април2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

СОУ за европейски езици домакин на отбелязването на европейския ден на телефон 112

СОУ за европейски езици бе домакин на отбелязването на европейския ден на телефон 112. На събитието присъстваха директорът на МВР - Русе комисар Светослав Първанов, началникът на "Пожарна безопасност" - Русе комисар Димитър Павлов, както и началникът на Районен център 112 - Русе Полина Трендафилова.

Пред учениците бяха изнесени презентации за важността на телефон 112, неговата история в Европа и въвеждането му в България. Особено внимание бе обърнато върху злоупотребите с телефона, и солените глоби, които родителите на малчуганите могат да отнесат при необмислени шеговити обаждания. Г-жа Трендафилова обърна внимание и на факта, че едно шеговито обаждане може да отклони вниманието от истински спешни случаи и това да доведе до сериозни последици за пострадали.

С най-голям интерес обаче бе посрещната презентацията на младежи от Българския младежки червен кръст и Младежкия авариен екип, които направиха симулирано оказване на първа помощ. Филип Павлов и Иво Минчев от БМЧК показаха на учениците как се действа в случай на пострадали със счупени крайници или изпаднали в безсъзнание. Демонстрирана беше техника за реанимация при спряло сърце и указания най-вече какво не трябва да се прави, за да не се застраши допълнително живота на пострадалите.

Датата 11 февруари е обявена за Европейски ден на Единния европейски номер за спешни повиквания от 2009 година. Единният номер е въведен в България през 2007г. на територията на столицата, като до 30 септември 2008г. покрива 100% от територията на страната. Той обединява старите номера 160, 166 и 150, които все още работят, но пренасочват към новия единен номер. Денят на телефон 112 ще бъде отбелязан в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Кърджали, Монтана и Сливен. През тази година акцентът е поставен върху изграждането на култура на ползването на услугата "112" и усвояването на модели на поведение и реакция при ситуации, налагащи оказването на долекарска помощ.

През 2013-2014 г., Дирекция „Национална система 112” ще работи по пилотното внедряване на услугата eCall в Център 112 - София, на част от територията на Западна България.

Източник: ruse.topnovini.bgДата на публикацията: 11 Февруари 2013 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици