01Август2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Сайтовете за видео споделяне крият най-големи рискове

YouTube е сред най-опасните за децата, смятат самите те.

Запитани какво мислят, че притеснява връстниците им в Интернет, децата в Европа посочват най-често сайтовете за видео споделяне като YouTube. Това сочат заключенията от новия доклад на европейската изследователска мрежа „Децата на ЕС онлайн”.Докладът е посветен на международния Ден за безопасен Интернет - 5 февруари и се основава на отговорите на 9 904 деца от 25 европейски страни на въпроса какви са опасностите, които ги заплашват в интернет.

Според децата, сайтовете за видео споделяне крият опасности от нежелан достъп до съдържание, в което има насилие и порнографско съдържание, както и други опасности, свързани със съдържанието.
От децата, които са споменали в отговорите си конкретна платформа, 32% споменават платформи за споделяне като YouTube, уебсайтове (29%), социални мрежи (13%) и игри (10%).

Изглежда, че материалите в YouTube ги тревожат най-много, защото са реалистични, посланието им е по-силно и се разпространяват изключително бързо сред връстниците им. Често цитирано вредно съдържание са жестокостите, убийствата, тормозът над животни и дори новините. Децата се плашат от някои новинарски репортажи, ако съдържат насилие или кървави сцени.

41% от българските деца на възраст от 9 до 16 години смятат, че в интернет има неща, които тревожат връстниците им.

Например десетгодишно момиче от България споделя, че би я притеснило: „Ако някой ме снима тайно и качи снимката ми в неподходящ сайт.“ „Притесняват ме картини от филми в които дават страшни убийства и кървища. След тях не мога да заспя“, казва десетгодишно момче от България.

Източник: www.blitz.bgДата на публикацията: 04 Февруари 2013 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици