02Февруари2023

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Ученици, облечени в костюми на цигари, раздават информационни брошури и стикери срещу тютюнопушенето

Инициативата е част от кампанията на общината, организирана по повод Международния ден без тютюнопушене, съобщиха от местната управа в града.

Тя включва още срещи и дискусии с ученици от 5 до 12 клас от русенските училища.

Данните от последното проучване, организирано от Превантивно-информационния център към Община Русе, показва, че 31 процента от учениците между 8 и 12 клас в областта са редовни пушачи, 11,5 на сто пушат епизодично, а 57,5 процента са непушачи.

Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции ще отбележат днес Международния ден без тютюнопушене с редица прояви в цялата страна срещу вредния порок и за стимулиране на българите за отказване от него. По традиция денят се отбелязва в третия четвъртък на месец ноември.

Тази година инициативата се провежда под наслов: „Ако не аз – кой, ако не сега – кога?“. Мотото на кампанията подкрепя въведената през юни пълна забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места.

Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач да си зададе на този ден въпроса на кампанията и да сложи началото на своя лична кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото  здраве, здравето на своите близки и приятели, които като пасивни пушачи са не по-малко заплашени.

Инициативите в Русе:

- Разпространение на здравно-образователни материали на площад “Свобода”;
- Провеждане на акция „Дъвка срещу цигара” в ПГПТ „Атанас Буров”

Източник: www.mh.government.bgДата на публикацията: 15 Ноември 2012 Автор: СУЕЕ