13Април2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

18 ноември 2012 Световен ден на възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия

Още по темата: Обръщение към родителите на малките ученици

Уважаеми съграждани,

На 18 ноември - Световния ден за възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия, за поредна година почитаме паметта на хилядите хора, загинали по пътищата на нашата страна, изказваме съболезнования на близките им и подкрепяме тези, които продължават да страдат.

Всеки месец по пътищата на нашата страна над 700 са пострадалите от пътнотранспортни произшествия, 55 от тях загиват. Мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или биват осакатявани поради чужди или свои грешки. Пътнотранспортните произшествия с тежки последици не са природно бедствие, на което не можем да се противопоставим, и не са цената, която трябва да плащаме за нашата ежедневна мобилност. Те са бедствие в резултат на човешки грешки, които могат да бъдат предвиждани и преодолявани.

В много страни по света през последните години е постигнато рязко намаление на броя на жертвите от пътнотранспортни произшествия чрез предприемане на ефективни мерки за противодействие. Добрите практики в една държава, в един регион, в едно населено място следва бързо да бъдат адаптирани и прилагани.

Нека този ден е ден на размисъл и равносметка. Да призовем водачите на превозни средства да използват предпазните колани и каски, да избират разумната скорост за движение, да избягват разговорите мобилни телефони по време на шофиране, да не шофират под въздействие на алкохол или упойващи вещества. Да си напомняме непрекъснато, че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане. Да призовем пешеходците към разум и отговорност като участници в движението. Нашето лично поведение да бъде малък, но решаващ пример за нашите деца. Толерантността и споделената отговорност са залог за намаляване на грешките и безсмислените нещастия по пътищата.

На този ден да изкажем своята благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите - към всички, които се борят и спасяват живота на пострадалите при пътнотранспортни произшествия.

Нека всички институции, неправителствени организации и участници в движението с повече воля и упоритост да обединим усилията си и да работим за нова култура в движението, по-безопасни пътища, по-добро и сигурно бъдеще!

октомври 2012 г.

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОККПБДП

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

Източник: Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищатаДата на публикацията: 03 Ноември 2012 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици