02Февруари2023

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

24 октомври – Световен ден за борба със затлъстяването

Днес отбелязваме Международния ден за борба със затлъстяването. Както Хипократ е казал 400 г. пр. Хр., "храната трябва да бъде нашето лекарство". Преди по-малко от 100 г. на пазара на хранителни стоки се предлагат около 200 различни продукта. Сега те наброяват около 80 000.
През 2001 г. 59% от общо 59.6 млн. смъртни случая се дължат на хронични заболявания, причинени от фактори, свързани с храненето. През годините проблемът на съвременното общество със затлъстяването и наднорменото тегло непрекъснато нараства, сочат данните.
Според доклад на Международната организация за борба със затлъстяването едно от всеки пет деца в Европа е с наднормено тегло или със затлъстяване. Преобладаващото свръхтегло се наблюдава най-вече при децата между 5 и 11 годишна възраст.
Затлъстяването в детска възраст в последствие става причина за висок процент смъртност, равняваща се на 50-80%. Високият процент се основава основно на рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол.
Според специалисти в областта на храненето и диететиката превенцията на затлъстяването трябва да бъде фокусирано основно върху хранителните фактори, специфичните мазнини, както и върху факторите, свързани с енергийния разход (физическата активност).
Повече от половината от възрастното население на Европейския съюз е с наднормено тегло или затлъстяване, показва доклад на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. За последните 20 години се наблюдава двойно увеличение на хората със затлъстяване в по-голямата част от европейските страни.
В България от затлъстяване страдат около 1 млн. души, според последните статистически данни.
От проблема са засегнати и не малка част от децата в България. 11,7% от тези на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване, сочат данни на Министерство на здравеопазването. Тенденцията се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст.
Едно на всеки 7 деца в Европейския съюз е с наднормено тегло или затлъстяване, като експертите очакват допълнително увеличение на броя им. Само едно на всеки 5 деца прави упражнения редовно. Нивото на физическата активност тенденциозно намалява до възрастта между 11-15 години в повечето държави-членки.
Затлъстяването е свързано с натрупване на прекалено много мастни тъкани в областта на талията, корема, ханша. Теглото, което следва да се разглежда за нормално за даден човек, според височината и пола, се изчислява в Индекс на Телесна Маса (ИТМ). Ако стойностите на ИТМ са до 24, теглото се възприема като нормално. Стойности между 25 и 29,9 обаче показват наличие на наднормено тегло, а тези над 30 - свръх тегло или затлъстяване.
Наднорменото тегло и затлъстяването са основни рискови фактори за редица хронични заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.
Какво показват последните научни изследвания и проучвания за връзката между затлъстяването и някои заболявания? Според изследователи от Американския национален институт по ракови заболявания затлъстяването е свързано с развитието на рак на гърдата, във възрастта след менопаузата, рак на колона, на бъбреците, на хранопровода и на матката.
 Затлъстяването е причина и за увеличения брой на случаите на сърдечни удари в по-млада възраст. Инфаркт вече получават и хора на възраст от 15 до 34 години. За последните две десетилетия сърдечните инциденти нарастват с 10% за мъжете и с 32% за жените.
 Според експерти затлъстяването е свързано и с нарастване на случаите на диабет тип 2 сред децата. При този тип диабет организмът не е в състояние да синтезира достатъчно инсулин или той не се използва ефективно. Диабет тип 2 обикновено се наблюдава при деца с ограничена двигателна активност, прехранване и наследственост.
 Редуцирането на теглото, поне с 5-10%, при децата със затлъстяване има положителен ефект за здравето и предпазва от заболяване с диабет 2 тип. Програмата за редуциране на теглото се определя от лекар специалист.
 Според Obesity Reviews рискът от деменция при хора на средна възраст с наднормено тегло и затлъстяване е 42% по-висок от тези с нормално тегло, а от болест на Алцхаймер – 80%.
Ежедневните дейности, като ходене, изкачване на стълби, клякане, навеждане и други активности, при хората със затлъстяване са значително по-трудни за изпълняване, изискват повече време и водят до умора.
 Поради допълнителните килограми и ограничената физическа активност, и самите процеси в организма се влошават, което въздейства на жизнеността и самочувствието като цяло.
Забавените метаболитни процеси и свръхнатоварване на организма с остатъчни продукти на обмяната са причина за по-честата и по-ранна проява на хронични заболявания и остеоартрит. Хората със затлъстяване по-често боледуват от грип и други здравословни проблеми, което е свързано и с чести отсъствия от работното място и невъзможност за поемане на семейните задължения.
 Как да намалим риска от затлъстяване? Според експерти наднорменото тегло и затлъстяването, както и свързаните с тях незаразни болести, са до голяма степен предотвратими. Здравословният начин на хранене и редовната физическа активност са съществена част от превенцията на затлъстяването. Затова Световната здравна организация препоръчва: увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести храни и ядки; ограничаване приема на захари, преработени храни; повече движение и практикуването на редовни физически упражнения; постигане на енергиен баланс и здравословно тегло.Дата на публикацията: 24 Октомври 2012 Автор: СУЕЕ