13Август2022

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Световен ден на учителя

На 5-ти октомври, у нас и в още над 100 страни по света, се отбелязва Денят на учителя.

Традицията води началото си от недалечната 1994г., когато по повод 40-тата годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите от ЮНЕСКО и МОТ, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като Международен ден на учителя. В България празникът е въведен с Решение № 697 / 29 септември 2006 г. на Министерски съвет.

Ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки от нас е много важна. Могат да минат години за да разберем, че ние сме можещи и успяващи хора, заради наученото от нашите учители преди години. От работата на учителите зависи нашето бъдеще, единственото време, когато нашата работа е да учим е това, когато сме в училище. След това в университета и на работа ние продължаваме да учим и да се развиваме, но навиците ни затова как да учим се сформират в училище. И има ситуации, когато ние сме благодарни на нашите учители по български, затова че са ни научили да се изразяваме правилно, на учителите по английски, затова че са ни дали средството за комуникация, на учителите по математика, химия, физика и биология, които са ни научили да задаваме въпроси и да намираме отговори на поставените задачи. Зависи от нас самите колко сме научили от нашите учители, това е било наше право на избор и ние сме вземали от нашия учител толкова, колкото сме поискали.

Затова ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки един от нас трудно може да се прецени. Но е факт, че развитието на обществото зависи от труда на преподавателите. Учителят, добрият учител, дава на своите ученици не само своите знания, но и любов и внимание.

Честит празник, скъпи учители! Дата на публикацията: 04 Октомври 2012 Автор: Админ1

Галерия със снимки