16Юни2024

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Големият победител в XVI Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ е от СУЕЕ Водеща

Големият победител в XVI Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ е от СУЕЕ

В навечерието на Деня на народните будители на тържествена церемония пред Доходното здание бяха връчени наградите от XVI Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“. Конкурсът се организира от Общинския детски център за култура и изкуство, вписан е в Националния календар на Министерството на културата, в културния календар на Община Русе и се провежда с подкрепата на РУО – Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“.

В конкурса взеха участие 93 ученици от цялата страна със 104 творби в различни жанрове.

Литературният раздел на конкурса бе посветен на 125-годишнината от рождението на Димитър Талев. Темите за литературна творба бяха цитати от романа „Железният светилник“ – „Такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът“ (за категория „Поезия“) и „Човек не бива и не може да живее само за себе си“ (за категория „Проза“). Възпитаничката на нашето училище Елена Атанасова, ученичка от XIIА клас, която участва в двете категории на конкурса, е тазгодишният носител на Голямата награда. СУЕЕ има още един победител – Ния Дукатска от XIIГ клас бе класирана на III място в категория „Проза“. Елена и Ния имат по едно участие в предишни издания на конкурса и са се класирали в челната тройка.

Благодарим на момичетата за радостта, която ни донесоха с отличното си представяне, поздравяваме ги за успеха им и им пожелаваме здраве, високи постижения през последната им година в училище и правилен избор на път по-нататък. Нека съхранят интереса си към четенето и творческото писане, да запазят чувствителността си за света, който ги заобикаля, да обичат българския език и да използват богатството му, за да създават нови въздействащи текстове.

 


Дата на публикацията: 29 Октомври 2023 Автор: СУЕЕ

Галерия със снимки