02Февруари2023

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Стартира санирането на 7 училища в Русе

Стартира санирането на 7 училища в Русе, които трябва да са готови до есента. Това ще се случи по проект, спечелен от Общината. Училищата, които ще получат чисто нова външна топлоизолация са „Братя Миладинови”, „Олимпи Панов”, „Тома Кърджиев”, Дойче шуле, СОУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ”, „Любен Каравелов” и „Никола Обретенов”.
7 русенски училища ще бъдат санирани по проект на Община Русе с пари от оперативната програма „Регионално развитие".

Седемте училища ще бъдат обновени с близо 4 млн. лв., от тях 3,3 млн. лв. са от ЕС, а останалите са съфинансиране от кметството. Основните строителни дейности ще приключат до началото на учебната година, но съгласно договора крайният срок на ремонта е декември 2012 г. Дори санирането да не приключи до 15 септември, това няма да попречи на учебния процес, тъй като дейностите са на открито. Всички сгради ще имат нова външна изолация, с боядисана фасада, с нов или ремонтиран покрив, нова отводнителната система и дограма. Очаква се разходите за отопление в седемте школа да бъдат намалени с около 35-40%.

Съфинансирането от Общината се осигурява чрез кредит от „Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ” ЕАД. Заемът е за 2,440 милиона лева, за който общинската администрация получи одобрение на заседание на общинския съвет. Съветът на директорите на фонд ФЛАГ е одобрил на 20 юни 2012 г. отпускането на кредити на седем общини, сред които и Русе. Имаше реална опасност проектът да пропадне, ако администрацията не намери средства за съфинансирането му. Средствата от заема от ФЛАГ трябва да бъдат върнати до юни следващата година.Дата на публикацията: 01 Август 2012 Автор: СУЕЕ

Галерия със снимки