16Юни2024

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Младшите посланици на ЕП в СУ за европейски езици бяха част от инициативата на Русенския университет „Европейската нощ на учените“ Водеща

Младшите посланици на ЕП в СУ за европейски езици бяха част от инициативата на Русенския университет „Европейската нощ на учените“

На 29 септември 2023 г. младшите посланици на ЕП в СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ“, гр. Русе взеха участие в инициативата на Русенския университет, свързана с отбелязването на Европейската нощ на учените под мотото „Заедно за зелена и дигитална Европа“. 

Екипът от наши ученици: Светослав Матев, Виктория Димитрова, Виктория-София Атанасова и Виктор Стоянов се включиха в ученически дебати на тема: „Европа разчита на вас“. Заедно с представители на Английска езикова гимназия и Математическа гимназия представиха своето виждане за това как един млад човек може да бъде най-полезен в област, която го интересува. 

Учениците от СУЕЕ показаха пред аудиторията как образованието може да се разбира като възможност и да бъде приоритет на младото поколение. Те разгледаха изкуството като средство за формиране на емоционалност, мнение и позиция у човека. Обърнаха внимание на негатива от липсата на млада публика в театралните салони, но заедно с това посочиха и решение. Друга интересна тема, която представиха нашите дебатьори бе как се развива интелектът на  младите хора чрез класическата музика. Добре подредените тонове на пианото предизвикват емоции, които са уникални за това изкуство. Изразиха също отношението си към фолклора и заявиха своето убеждение, че без вчера няма да има утре. 

С великата мисъл на известния драматург Бертолт Брехт: „Никой няма да пита какво е било времето, а всеки ще пита защо са мълчали поетите му“ нашите ученици призоваха гостите на събитието да бъдат поети на времето, което градят, и да създават свят, достоен да бъде описан в поезия и запомнен!

Да говорим. Да живеем. Да бъдем. Да сме.Дата на публикацията: 02 Октомври 2023 Автор: СУЕЕ

Галерия със снимки