25Май2024

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
XVI литературно-философско четене в СУЕЕ Водеща

XVI литературно-философско четене в СУЕЕ

На 1 юни – Деня на детето, и в навечерието на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България в Чуждоезиковия център на СУЕЕ се проведе традиционното ежегодно литературно-философско четене. То бе последната за тази учебна година училищна проява, свързана с популяризиране на четенето, и бе посветено на св. Константин-Кирил Философ – патрона на училището ни. Събитието бе организирано от единайсетокласниците от профил „Български език и литература“. В него се включиха ученици от VI, IX, X и XI клас, бяха прочетени и текстове на двама от завършилите абитуриенти.

Специален гост на четенето бе Йоанна Стефанова – бивш възпитаник на училището от випуск 2019, която завършва образованието си по английска литература и творческо писане в университета в Дънди, Шотландия. Тя поднесе топло приветствие към присъстващите и прочете кратък откъс от дипломната си работа, в който прави паралел между образите на дома в световете, които човек избира да обитава.

Организаторите на литературно-философското четене представиха коментар на обобщените резултати от анкетата за проучване на читателските нагласи на учениците в СУЕЕ. Беше направен анонс за училищен сайт за четенето.

Всяка година младите творци, насърчавани от своите преподаватели, се включват с желание в литературно-философското четене, а тяхната публика с интерес и съпричастие слуша творбите им. Проявата им дава възможност да споделят размислите си по теми, които ги вълнуват, да изразят радостите и тревогите си, да бъдат чути. Текстовете, които учениците създават, са доказателство, че расте поколение, искрено загрижено за човека, живота и света.

Литературно-философско четенеДата на публикацията: 03 Юни 2023 Автор: СУЕЕ

Галерия със снимки