16Юни2024

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Седмица на франкофонията 2023 в СУЕЕ Водеща

Седмица на франкофонията 2023 в СУЕЕ

На 21 март учениците от СУЕЕ за поредна година отбелязаха тържествено Международния ден на Франкофонията 20 март. По този повод зала 101, корпус 2 на Русенския университет прие многобройна франкофонска и нефранкофонска публика, в която почетни гости бяха г-жа Сюзан Ферхадова – старши експерт по чужд и майчин език в РУО-Русе, г-жа Биляна Илиева – заместник-директор на СУЕЕ, г-жа Десислава Бойчева – главен учител в СУЕЕ, г-жа Румяна Иванова – преподавател по френски език в РУ, г-жа Пенка Филипова – дългогодишен учител по френски език в СУЕЕ. Сред публиката имаше също учители от  СУЕЕ, родители, студенти французи в РУ от програмата „Еразъм” и много ученици.

Празникът започна с музикален поздрав на франкофоните от II клас. След това учениците от XI клас изнесоха открит урок на тема „Допирни точки – българофили и франкофони” от модула „Културно и междукултурно общуване”, който бе специално посветен на 30-годишнината от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията. Публиката се наслади на гласовете на Румяна Стоянова от IX клас, Кристина Тодорова от XII клас, а също и на учителя по испански език – франкофонът Красимир Манджуков, които изпяха известни френски песни. Осмокласниците, под ръководството на стажант-учителя по френски език г-жа Манон Юсон, показаха драматизация по поемата на Жак Превер „Сутрешна закуска” и пиесата „Истинската красота”. С много артистичност и чувство за хумор десетокласниците представиха пиесата си „Първа среща в клуба на зависимите”. В празника не липсваха и напрегнати моменти, предизвикани от куиза, в който отборите на „Сините”, „Белите” и „Червените” трябваше да премерят знанията си за франкофонията.

Франкофонските дейности продължиха в сряда, 22 март, когато в зала 101 на Русенския университет Манон Юсон представи вечер на френското кино с комедията „Бедите на Софи”.

В четвъртък, 23 март отборът на деветокласничките Аделина Краева, Деница Киркова и Ема Колева, подготвени от френската стажантка Манон, се представи достойно, наред с още 17 отбора, в конкурса „Предизвикателство в четенето”, организиран от Френския културен институт. Конкурсът е с труден формат и се състои в отговаряне на многобройни въпроси, свързани със сюжета на прочетена френска книга, която всяка година се определя от Френския културен институт.

За Световната седмица на франкофонията 20-25 март във фоайето на училището напомняше и таблото на осмокласниците „Разходка в Русе”, наредено с рисунки и фотоси на познати русенски забележителности, придружени от описания на френски език.Дата на публикацията: 27 Март 2023 Автор: СУЕЕ

Галерия със снимки