16Юни2024

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Интегриране на еTwinning проекти в учебната и извънкласната дейност в СУ за европейски езици Водеща

Интегриране на еTwinning проекти в учебната и извънкласната дейност в СУ за европейски езици

През тази учебна година учители и ученици от СУЕЕ работят по 5 eTwinning проекта – Teens, health and tech (Тийнейджърите, здравето и технологиите), Четящи тийнейджъри в действие (Teens Reading in Action), Училище без граници, Down EU Avenue (Разходка по улицата на Европейския Съюз), Коледни картички. 

Учениците от VIII „а“ клас са съученици и приятели в едно училище без граници с ученици от 5 европейски държави. Някои от предметите, които изучават в това училище са задължителни, но други са по избор и от учениците зависи да ги изберат, така че всички да имат възможност да развият своята креативност, да повишат академичните си резултати, да подобрят чуждоезиковите и комуникативните си умения и да се чувстват удовлетворени, че са ученици в иновативно виртуално училище. 

Младшите посланици от клуба „Посланици на Европейския Парламент“ в СУЕЕ работят по проекта “Down EU Avenue” заедно със сродни училища – посланици на ЕП от Хърватска, Румъния и Испания. Цели на проекта са да се стимулира разпространяването на европейските ценности, да се насърчава активната гражданска позиция, солидарността, критичното, креативно и предприемаческо мислене като се отбелязват значими за страните от ЕС дати през 2022/2023 г., обменя се информация за национално и общоевропейско материално и нематериално културно наследство и се използват методите на проектно-базираното обучение и „Обърната класна стая“.

По случай коледните и новогодишни празници учениците от I „а“ и II „а“ клас се включиха в eTwinning проекта „Exchanging Christmas cards”, като изработиха в часовете по английски език красиви коледни картички, надписаха ги с пожелания на английски и ги изпратиха на свои връстници в Полша в училище Zespół Szkół Prywatnych, град Opoczno. Децата се трудиха с желание, надявайки се да зарадват своите нови полски приятели.

Учениците от X “в“ и от XI „в“ клас, заедно с учителя – испанец Рубен Барейро работят по проекта “Teens, health and tech” със свои връстници от Италия и Испания. Те изследват и сравняват навиците на тийнеджърите от трите страни по отношение на технологиите, как те присъстват в ежедневието им и как се отразяват на здравето им. След като анализират резултатите, ще предложат алтернативи как да бъдат интегрирани съвременните технологии в живота им по здравословен начин, как да бъдат използвани смислено в училище, за да се насърчи изграждането на креативна и позитивна учебна среда. 

„Четящи тийнейджъри в действие” (Teens Reading in Action) е името на проекта, в който участват учениците от VII “г” клас през тази учебна година. Заедно със свои връстници от Гърция и Испания децата проучват, пишат и четат по различни теми, свързани с местата, на които живеят, тяхното училище, училищната библиотека, приятелството, мира и книгите като източник на вдъхновение. 

Целта на проекта е да се провокира желание за общуване и четене, да се преоткрият библиотеките като място за уют и творчество, да се създадат умения за работа в екип, да се възпита атмосфера на уважение и толерантност към различните култури в Европа.

Повече за eTwinning проектите в СУЕЕ може да прочетете на сайта на eTwinning.

 


Дата на публикацията: 23 Януари 2023 Автор: СУЕЕ

Галерия със снимки