09Февруари2023

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Връчване на езиковите сертификати на Гьоте-институт на ученици от СУ за европейски езици – гр. Русе Водеща

Връчване на езиковите сертификати на Гьоте-институт на ученици от СУ за европейски езици – гр. Русе

Галерия със снимки

На 5 октомври 2022 г. в езиковия център на Средно училище за европейски езици “Св. Константин-Кирил Философ” се проведе официална церемония по връчване на езиковите сертификати на Гьоте-институт на ученици от 4 до 12 клас.

Директорът на СУЕЕ, госпожа Добромира Николова, лично връчи езиковите удостоверения на 39 ученици, които през месец юни успешно издържаха изпити за нива А 1, А 2, В 1 и В 2.

От 2017 година СУЕЕ е партньорско училище на Немския културен център в България. Учителите по немски език Илианка Димитрова, Корнелия Романова, Елица Кюлян и Христина Кунчева подготвят учениците за изпитите за владеене на немски език за нива от А1 до В2. Изпитите се провеждат в края на всяка учебна година в училището от представители на Гьоте-институт София. Цената за явяването на изпитите е преференциална за учениците на СУЕЕ. Сертификатите на Гьоте-институт се ценят навсякъде по света като валидни удостоверения за владеене на немски език.

Особена емоционална стойност имат тези сертификати за най-малките,четвъртокласниците, за които това е техният първи официален документ завладеене на немски език на ниво А1. Това ги мотивира да се стремят към следващото ниво А2, за което могат да положат изпит в края на седми клас.

От голямо значение са езиковите сертификати и за учениците от 8 клас с интензивно изучаване на немски език. В края на учебната година те вече могат да покрият знанията за ниво А2/В1. В по-горните класове обучението по немски език дава възможност на учениците да надградят своите знания и да положат изпит за езикови нива В1 и В2. Сертификатът за владеене на тези езикови нива е от съществено значение при кандидатстване в университетите в Германия, Австрия и Швейцария.

Партньорството с Гьоте-институт дава много допълнителни възможности за изява и затвърждаване на езиковите познания на учениците от СУЕЕ. Те участват в многобройни проекти на различни теми, конкурси и състезания. Най-активните и добре представящи се ученици получават стипендииза международни езикови лагери и курсове през лятото в България и чужбина.

Всяка година в училището идват преподаватели и практиканти от Гьоте-институт, които вземат участие в часовете и в различни проекти. Това дава възможност на нашите ученици да общуват с носители на езика и да упражняват и подобряват езиковите си умения.

Учителите по немски език имат възможността да посещават различни квалификационни курсове в България и Германия, организирани от Гьоте-институт. Това ги мотивира да провеждат интересни и иновативни часове по немски език. Не случайно мотото на обучението по немски език  е „Deutsch macht Spaß“! (Да учиш немски е забавно!) Дата на публикацията: 07 Октомври 2022 Автор: СУЕЕ