29Януари2023

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
За четиринадесета поредна година ученици от СУ за европейски езици вземат участие по европейски проект в Кремс, Долна Австрия. Водеща

За четиринадесета поредна година ученици от СУ за европейски езици вземат участие по европейски проект в Кремс, Долна Австрия.

Тази година бе много специална, защото освен че е обявена за европейска година на младежта, тя е и десетата година от "ELJUB". Това е проект, в който се срещат младежи от различни държави и пишат заедно електронна книга. С нетърпение очакваме излизането на десетата поредна книга с заглавие “Копнеж за свобода“, за която  ръководителите на всеки екип казват, че е забележителна и много вълнуваща.

В рамките на този проект се провежда и втори филмов проект. Тази година филмът, който беше заснет, бе по приказката на наш възпитаник и участник в проекта миналата година – Виктор Стойков.

Миналата година проектът „ELJUB" получи признание и отличие от Европейския парламент, както и покана да гостува в Брюксел.

След срещата в Русе в началото на юни тази година, четири ученици от IXи Xклас от СУЕЕ, заедно с ръководителя си г-жа Елица Кюлян, участваха в едноседмичната среща на младежи в Кремс, където имаше представители от 20 държави. Следващата ни среща е отново в Австрия, а през октомври ще бъдем в Германия.

Ето какво споделят участниците ни:

Ивона Xа: Преживяването беше великолепно и незабравимо. Връщам се с много положителни емоции, много нови приятели от различни страни, с които се забавлявахме и писахме заедно, и се надявам някой ден пак да се срещнем. С удоволствие бих изживява това приключение отново.

Ипек Xа: Това беше една от най-хубавите, обучителни и забавни седмици в живота ми. Толкова много положителни емоции, незабравими изживявания и доживотни приятелства в едно. Благодарна съм на всички, които съдействаха в това да участваме и да си прекараме уникално, както и на всички участници, които ще ги запомня за цял живот.

Теодора IXб: Преживяването през последната една седмица беше незабравимо за мен, защото се срещнах с нови хора - опознах тяхната култура и научих много нови и интересни неща за различните държави. Всички неща, които бяха организирани, бяха много хубави и с цел да научим нещо ново по забавен и вълнуващ начин. Нямаше момент, в който да се почувстваш тъжно, защото винаги е имало с кого да се забавляваш.

Мелиса IXб: Беше страхотно преживяване! Хората бяха страшно мили, усмихнати и позитивни. Писането не беше ни най-малко досадно, а точно обратното - изключително забавно и полезно. Темите, по които трябваше да пишем, бяха много приятни и с удоволствие писахме с екипа ми. Също така научих много нови диалектни и типични за Австрия думи. Запознах се невероятни хора, с които сбогуването беше трудно, но за щастие ще поддържаме контакт през социалните мрежи. Остават ми хубавите спомени и всеки път, когато се сетя, ще се усмихвам от все сърце.Дата на публикацията: 14 Юли 2022 Автор: СУЕЕ

Галерия със снимки