18Май2024

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Обръщение по случай патронния празник на СУЕЕ 11.05. 2022 г. от Милка Костова, випуск 2022 Водеща

Обръщение по случай патронния празник на СУЕЕ 11.05. 2022 г. от Милка Костова, випуск 2022

Уважаема госпожо Директор, уважаеми гости, скъпи преподаватели и съученици!

За мен е радост, че имам възможността лично да Ви поздравя по случай 11 май - патронния празник на нашето училище. Тази дата е повод всеки от нас да се върне към изконните ценности, които то защитава вече 60 години.

Ние винаги сме били пример за прогресивност, интелигентност, знания и подобаващи обноски. Винаги сме вярвали в светлото бъдеще, в големите успехи и сме съчетавали възможностите на бъдещето с традициите на миналото ни. Никога не сме се предавали и не сме допускали някой да ни отклони от правилния път.

За нас, абитуриентите, празникът тази година е много по-специален, защото е последният, който празнуваме като ученици, дошъл е моментът, в който трябва да се простим с институцията, която беше наш втори дом през последните години, както и с хората, които формираха нашите качества и ни научиха на себеуважение.

На учителите си имаме да кажем няколко неща. Благодарни сме за това, че всеки ден полагате усилия не само да ни изучите, но и да ни възпитате. Вие не жалите енергия за нашето образование, стремите се да ни мотивирате да сме най-добрата версия на себе си и благородно споделяте с нас всичките си знания. Вие не се колебаете да ни кажете истината в очите, защото ви е грижа в какви хора ще се превърнем и на какви морални устои ще се осланяме. Горди сме, че учим тук, и сме още по-горди, че се учим от вас.

Ще се обърна и към нашите съученици, чийто училищен живот все още не е приключил. Като випускници наш морален дълг е да ви завещаем нещо. Завещаваме ви на първо място сила. Тя ще ви трябва, за да оцелеете в трудните времена, в които ни се налага да съществуваме. Вие сте творците на колективното бъдеще, защото един ден светът ще се движи според вашите решения. Пазете училището ни и защитавайте честта му така, както ние сме я защитавали през годините. Бъдете дори по-доброто поколение. Бъдете по-отговорни от нас, бъдете по-подредени, защото в света има достатъчно хаос, с който да се борим. Завещаваме ви здраве и достатъчно воля да промените всичко, което не ви харесва, и да го трансформирате така, че да е в услуга на обществото. Грижете се за нашите прескъпи учители, които оставяме във вашите ръце. Завършването може да ви се струва далече, но 12-те години за нас минаха като 12 секунди. За това време вие трябва да слушате внимателно всеки съвет, да запомните мъдростите и да съхраните спомените.      

Четете, за да знаете! Завещаваме ви живо любопитство, което да ви води по пътя на науката. Завещаваме ви постоянство и трудолюбие, защото вие сте своята собствена движеща сила. Не бъдете безразлични към преживяванията на другите, а им помагайте с каквото можете. Имайте свое мнение и знайте как достойно да го отстоявате, когато се опитват да ви заглушат. Правете разумни избори и оценявайте всяка подадена ръка.

Само така, когато вашият момент настъпи, няма да се страхувате от предизвикателствата на живота, а ще знаете, че сте абсолютно готови да ги посрещнете подобаващо.

Благодаря за вниманието и честит празник!Дата на публикацията: 11 Май 2022 Автор: СУЕЕ