21Февруари2024

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Дни на Франкофонията в СУ за европейски езици 2022 Водеща

Дни на Франкофонията в СУ за европейски езици 2022

Март е месецът на Франкофонията. България е първата от славянските държави, която се приобщава към Франкофонската общност в света през 1993 г. Международният ден на Франкофонията е 20 март.

В седмицата от 21 до 25 март учениците франкофони от СУЕЕ взеха участие в много събития и дейности, свързани с този повод.

На 22 март зала 101 на Русенския университет събра франкофоните от прогимназиален и гимназиален етап, за да отбележат своя празник. Първокласниците, изучаващи френски език, отправиха виртуални музикални поздрави. Пяха се песни и се рецитираха стихотворения и поеми. През втората си част празникът доби, както състезателен, така и образователен характер чрез двата куиза, посветени на Франкофонията, френския език и култура. В тях участваха по три отбора с представители от всички класове. Залата, притихнала от внимание и напрежение бурно аплодираше верните отговори. Журито от ученици отличи екипите победители, които получиха награди, осигурени от Френския културен институт в София. Бяха наградени и учениците, успешно положили изпита DELF, ниво B1 за владеене на френски език според Европейската езикова рамка.

На 22 март учителят по френски език в СУЕЕ Амалрик Изели подари на публиката Франкофонска кино вечер, прожектирайки в залата на Русенския университет френския филм „Недосегаемите”, носител на много награди.

На 24 март бе проведен съвместен урок между франкофоните от IV и VIII клас на тема „ Малкият принц” от Антоан дьо Сент Екзюпери. Учениците четоха в оригинал и на български култови цитати от романа, дискутираха върху символиката на героите, запознаха се с биографията на автора и със снимки от албума му. С интерес гледаха видео материал с песни, компютърна анимация и балетен спектакъл върху „Малкият принц”. Създадоха красиво табло с рисунки и фотоси по романа. Възрастовата разлика между тях не бе проблем, защото те бяха обединени от френския език и от мъдростта в романа на великия Екзюпери.

Учениците от XI клас се включиха в семинар на тема “Защо кандидатстването във ВУЗ с френски е печеливш ход и как да се представим успешно при кандидатстване за първа работа?”. Семинарът, организиран от Telus International и подкрепен от Университетската агенция на Франкофонията в България беше част от кампанията "Учете на френски – трябвате ни!"

Гимназистите от горните класове взеха активно участие и в организираните от Френския културен институт дейности, посветени на деня на Франкофонията. Ния Дукатска от X клас участва в Маратона по писане на френски език. Десислав Николов от X клас представи училището ни в националното състезание по четене "Предизвикателство с книга”, проведено на 24 март. Освен това Десислав за втора поредна година представя училището ни в националния кръг на Националната олимпиада по френски език.

Ученици от IX и X клас се представиха достойно в организирания от Русенския университет и Университетската организация на франкофонията конкурс за есе на френски език на тема „Приказка на моята майка”. Мария Чуклева от IX клас спечели първо място в нейната възрастова група. Никол Чокоева и Максим Ангелов си поделиха първото място в категория X клас. Владислав Захариев от IX клас зае първо място със стихотворението си на същата тема. В конкурса участваха гимназисти и от други езикови гимназии в страната, затова победата на нашите ученици бе много удовлетворяваща.

Франкофонията не се ограничава само в месец март, тя се отбелязва целогодишно. Франкофоните от II клас са в очакване през април да получат кореспонденцията на своите връстници от СУ „Емилиян Станев” в гр. Велико Търново, с които те завързаха приятелство, имащо за цел да бъде поддържано и в бъдеще. Защото Франкофонията създава приятели, тя е не само френския език и култура, но и универсалните човешки ценности!Дата на публикацията: 30 Март 2022 Автор: СУЕЕ

Галерия със снимки