18Май2024

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Филмов уъркшоп на тема “Устойчивост и опазване на околната среда” Водеща

Филмов уъркшоп на тема “Устойчивост и опазване на околната среда”

Гьоте-институт България стартира през пролетта на 2020 г. ученическо състезание „Водата е за мен ...“ като част от инициативата „Училища: Партньори за бъдещето“ (PASCH). Учениците от партньорските училища в Русе и София представиха авторски фотографии и текстове по темата, които представят различните виждания на учениците по проблема за водата като ресурс. Най-добрите работи бяха събрани в календар за 2021 г.

През месец май 2021 г. се проведе и филмов уъркшоп на тема “Устойчивост и опазване на околната среда”. Александър Кирилов, Георг Русев, Лилия Борисова и Теодора Градева от 8б клас, Ванина Георгиева и Ива Петкова от 9б клас и Емилия Фурнигова, Калина Иванчева, Милена Маринова и Михаела Колева от 10б клас работиха в продължение на три дни зад кадър.

Силке Белер и Керстин Рикерман от Glocal films представиха на учениците техническото оборудване, с което те ще работят и ги запознаха с тънкостите на режисурата - позиция на камерите, осветление, озвучаване и т.н. Учениците трябваше да определят визията на филма, как те самите ще се включат в него, къде ще снимат, кого ще интервюират и разбира се да напишат сценарии.

Разделени в два филмови екипа, те заснеха два късометражни филма, посветени на водата.

Единият екип посети езерото Панчарево. Галина Бел и Орлин Диков от „Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне” разказаха, в какво състояние е езерото и какво трябва да се направи за неговото почистване.Дата на публикацията: 08 Юни 2021 Автор: СУЕЕ

Галерия със снимки