02Август2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Сребърен медал за Цветелина Стефанова от СУЕЕ от Международната олимпиада по математическа лингвистика в Йонгин, Южна Корея Водеща

Сребърен медал за Цветелина Стефанова от СУЕЕ от Международната олимпиада по математическа лингвистика в Йонгин, Южна Корея

 

Цветелина Стефанова от 11а клас се завърна със сребърен медал от 17-та Международна олимпиада по математическа лингвистика, която се проведе от 28 юли до 2 август в южнокорейския град Йонгин. Тя спечели и приз за перфектно решение на една от задачите.

За Цвети това е четвърти медал от Международна олимпиада по математическа лингвистика. През 2016 година тя спечели бронзов медал в индивидуалното състезание, а през миналата година завоюва сребърен медал в отборната надпревара и бронзов – в индивидуалната.

В олимпиадата през тази година взеха участие рекорден брой състезатели и отбори – 209 ученици от 8 до 12 клас от 53 отбора, представящи 36 държави от цял свят (САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Швеция, Русия, Финландия, Дания, Холандия, Бразилия, Австралия, Япония, Китай, Южна Корея, Индия и др.). По време на олимпиадата се провеждат две състезания – индивидуално и отборно.

Индивидуалното състезание е с продължителност шест часа, за което време участниците трябва да решат пет лингвистични задачи на непознати за тях езици. Тази година задачите бяха на йонгком, юрок, писмеността книжно пехлеви, западнотарангански език и ноони.

В оспорваната индивидуална надпревара Цвети завоюва сребърен медал, а целият български отбор спечели 7 отличия – 2 златни, 2 сребърни, 2 бронзови медала и 1 почетна грамота. В индивидуалното състезание отборът в състав Цветелина Стефанова (СУЕЕ Русе), Виктор Балтин (ППМГ Бургас), Здравко Иванов (СМГ София) и Елена Кескинова (СМГ София) отново стана с втори среден резултат в света след победителите от САЩ, както преди една година в Прага.

В отборната надпревара България се представи с два отбора от по 4 ученици. Отборното състезание бе с продължителност 3 часа и състезателите от всеки отбор трябваше заедно да решат една задача, свързана с начина на записване на елементи от художествената гимнастика от съдиите. През тази година вторият отбор на България завоюва  почетна грамота.

Организаторите се бяха погрижили за богата съпътстваща програма – вечер за запознаване с корейската култура, екскурзия до Сеул с посещение на Музея на хангъл, двореца Gyeongbokgung  и други забележителности в южнокорейската столица.

След обявяването на победителите се проведе и форматът IOL’s Got Talent. Целият български отбор се включи с изпълнение на българско хоро, съпроводено с народна песен и обра овациите на всички присъстващи.

Ръководител на Цветелина Стефанова е доц. Илияна Раева от Русенския университет „Ангел Кънчев“, а ръководители на националния отбор, представил успешно България в Йонгин са инж. Александър Велинов, Илияна Раева, Любомир Златков и Росица Декова.

През 2020 година домакин на международната олимпиада поматематическа лингвистика ще бъде Латвия.

Поздравления на Цвети за успешното представяне! Пожелаваме ѝ ощемного успехи през новата учебна година!

 Дата на публикацията: 29 Август 2019 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици