29Юли2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Още за наградените ученици и учители от СУЕЕ в националния конкурс на фондация Вигория " С любов към науката" Водеща

Още за наградените ученици и учители от СУЕЕ в националния конкурс на фондация Вигория " С любов към науката"

 

Ученици, заедно със своя преподавател по физика Румяна Георгиева, се включиха в конкурса, посветен на известни български физици и химици. Единадесетокласници изготвиха 25 книжки-албуми, в които по атрактивен начин представиха живота и делото на пионерите на физиката в България. Призови места получиха Кристиан Богданов и Михаела Панайотова( книга за Любомир Кръстанов, който открива метод, носещ неговото име, за отлагане на тънки слоеве върху кристали, намиращ приложение в съвременните нанотехнологии и квантови компютри), Катрин Кънева(книга за Асен Дацев, който учи при Луи дьо Бройл в Сорбоната и се занимава с теоретична физика), Арабела Генова(кн. за Стоян Петров, световноизвестен за открития от него метод за получаване на свръхчисти вещества) и Томислава Стоева(кн. за Елисавета Карамихайлова, поставила основите на ядрената физика в България).

На 3-то място в раздел Портрети се класира Йоана Йорданова от 12а кл. за портрет на Елисавета Карамихайлова. В раздел Презентации на 2-ро място се класира Ана-Мария Младеноваот 11а кл., а на 3-то място - Надежда Иванова, Ана Мария Панайотова и Десислава Георгиева от 12а кл.

В 12а клас проведохме урок, посветен на Елисавета Карамихайлова във връзка с ядрената физика, която изучаваме. Запознахме се с образа на учения и човека Елисавета Карамихайлова – научихме за всеотдайността и топлото отношение към студентите, за дисциплината, находчивостта и изобретателността, с които са правили експерименти  по ядрена физика с подръчни средства, за критичността при интерпретация на резултатите, която е довела до научни постижения, за широката култура на жената, която е свирила на пиано и познавала изкуството, за кротостта, незлобието и чувството за хумор, с които е отвръщала на нападките в условията на изолация след 1944 г. Урокът провокира спонтанна и оживена дискусия от страна на класа. Зара Русева направи фоторепортаж на урока. Виктория Григорова, Томиславап Стоева и Габриела Иванова от 11г запознаха 7в с известни български физици и проведоха викторина. Интересът у седмокласниците беше много голям, а общуването с по-големите ученици, които задълбочено разказваха за живота и постиженията на българските физици, беше заразително и вдъхновяващо.

Проведохме среща между 9а клас и ученици от Английска гимназия. Целта ни беше да провокираме интерес към науката въобще и за това, след като се запознаха с постиженията на големите личности във физиката у нас, учениците от СУЕЕ трябваше да напишат своите мисли и настроения относно това има ли науката бъдеще у нас, дали те биха се занимавали с наука, дали това може да е достатъчно вълнуващо и да осмисли живота на един млад човек. „...впечатли ме начинът на работа на тези хора, тяхната отдаденост и усърдие... ТЕЗИ ТЕХНИ ПОСТИЖЕНИЯ МЕ ВДЪХНОВЯВАТ ДА СЛЕДВАМ ЦЕЛИТЕ СИ...“ Джулия Стойнова. „...Те са ярък пример, че дори и в такава малка и не толкова добре развита икономически държава като България, може да се постигне нещо толкова голямо и значимо... Аз продължавам да вярвам, че България може да стане една много развита държава, с която човек да се гордее.“ Кристина Иванова
„...Физиката е интересна, но и трудна наука... Никога не трябва да се предаваме и отказваме...“
Пресияна Бойчева от 11в клас подготви презентация за едни от най-големите български физици, които са работили по целия свят и са прославили родината ни далеко извън границите на България.
А Ана-Мария от 11а клас представи обширна презентация за най-известните физици, работили у нас.
Намерихме извори на вдъхновение, беше много интересно и сплотяващо да открием поводи за национална гордост и да отдадем дължимата признателност на делото на големите български физици.Дата на публикацията: 25 Май 2017 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици