25Май2024

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Приключи Националният турнир по дебати Русе 2012 – Интернет – по-добър начин на живот

Приключи Националният турнир по дебати Русе 2012 – Интернет – по-добър начин на живот. В турнира се включиха 20 отбора (общо 60 ученици) от 9 клуба от Велико Търново, Русе, Сливен и Шумен. Всички отбори участваха в 4 предварителни кръга, а най-добрите 8 се класираха за директни елиминации.

В първите 4 кръга дебатите се проведоха по две теми: Интернет сближава хората и Интернет подобрява образованието. Тези теми бяха обявени предварително и участниците се бяха подготвили подобаващо.

Темите за директните елиминации се обявяваха 30 минути преди самия дебат. Толкова беше и времето, с което разполагаха участниците, за да се подготвят. Темата на четвъртфиналите беше Интернет подпомага творчеството. На полуфиналите участниците дебатираха по Интернет вреди на хората, а темата за финалния дебат бе Интернет е начин на живот.

Дебатите от предварителните кръгове, четвъртфиналите и полуфиналите се проведоха в СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, а финалът на 30 април се състоя в аулата в корпус 2 на Русенския университет.

На финала един срещу друг се изправиха отбор „Етър” от ПМГ „Васил Друмев” – Велико Търново (Вихрен Петров, Георги Бабачев и Радина Радева) и отбор „3 в 1” от СОУЕЕ – Русе (Цветан Ганев, Гергана Тодорова и Деница Марчевска). След напрегната дискусия и равностоен дебат, победи отбор „Етър”. Наградата за най-добър индивидуален говорител заслужи Деница Марчевска (СОУЕЕ – Русе), а нейни подгласници станаха Гергана Тодорова (СОУЕЕ – Русе) и Радина Радева (ПМГ – Велико Търново).

Финалистите: Гергана Тодорова, Деница Марчевска и Цветан Ганев (отбор „3 в 1”) и Радина Радева, Георги Бабачев и Вихрен Петров (отбор „Етър”)

Неоценима подкрепа за осъществяването на турнира оказаха Бизнес Парк Русе, Нетуоркс – България, Фурнари ЕООД и книжарници „Хеликон”. Координатор и домакин на турнира бе СОУЕЕ – Русе, а в организацията се включиха и представители на Асоциация Дебати София.

Отдадеността, ентусиазмът и неизчерпаемата енергия на всички участници в турнира – дебатьори, треньори и съдии – изпълниха тези три дни с позитивна атмосфера и много приятни спомени и показаха, че страната ни разполага с умни, талантливи и способни млади хора.Дата на публикацията: 02 Май 2012 Автор: СУЕЕ

Галерия със снимки