02Февруари2023

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Маратон по писане на френски език "Dis-moi, dix mots" Водеща

Маратон по писане на френски език "Dis-moi, dix mots"

 

На 29 февруари, от 10 ч. до 14 ч. в цяла България се проведе традиционния Маратон по писане на френски език "Dis-moi, dix mots" (Кажи ми 10 думи), организиран от Френския институт в България (ФИБ) и Асоциацията на Преподавателите по и на Френски eзик в България (АПФБ). Състезанието е част от инициативите, посветени на Международния ден на франкофонията - 20 март.

СОУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ“ взе участие с пет отбора. Те ще разполагат с 4 часа, за да създадат,  самостоятелно или в екип от 4 души, текст на избраната тема „Страна“. Участниците ще съставят текст под формата на проза или стихове, съдържащи десетте думи на Франкофонията.

Тази година, десетте думи на Франкофонията обединяват областите и страните, в които се говори френски. Освен това, думи като „dracher, tap-tap или fada“ са непознати за голяма част от франкофоните, но се използват в отделни страни – в този случай в Белгия, Хаити и южна Франция.

Творбите се оценяват след това от жури от преподаватели по френски език. Награждаването е на 16 март от 14 ч. във ФИБ.Дата на публикацията: 29 Февруари 2016 Автор: СУЕЕ