04Февруари2023

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
FRONT.BG: Родители докарват учители до опити за самоубийство! Водеща

FRONT.BG: Родители докарват учители до опити за самоубийство!

Инервю с д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители

Проблемите с българските учители са много. Ниски заплати, малко уважение от обществото, а напоследък и агресия (независимо вербална или физическа ) към тях.

За проблмите в образованието и защо родителите обвиняват за всичко учителите, разговаряме с Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

FRONT.BG: Г-жо Такева, как ще коментирате последния случай на битата учителка от Севливо?

Янка Такева: Кощунство е да се посяга на учител или работещ в образователната система изобщо. Смятам, че правораздавателните органи трябва много добре да си свършат работата при подадените вече заявления от колежката, защото преди 3 години Синдикатът на българските учители, благодарение на няколко български политечески групи, успяхме да променим Наказателния кодекс, който криминализира посагателството над учители. Наказанието е до 10 години затвор, в зависимост от получените физическите трамви.

Ако се даде гласност на някой случай, в който родител е осъден, всеки следващ ще се занимисли дали ще си опропасти живота заради това.

FRONT.BG: Всички знаем, че това не е първият случай на агресия срещу учител. Защо се стига до тук, какво се случва в  обществото?

Янка Такева:  Първото и най-важното е опростачването на обществото, което стои в основата. Второ – това опростачване не може да даде една ясна представа на тези хора, че образованието стои в основата на личностното развитие. Те

образованието го нямат за нищо и затова така постъпват.

Трето – липсата на всякаква чувствителност за наказуемост. Те смятат, че пак ще им се размине, пак нещо ще се случи и  няма да бъдат наказани и се проявавят като герои.

Четвъртата причина е неглижиране към собствените си деца. Не може един родител да посегне на учител и след това детето да ходи спокойно на училище. Аз съжалявам детето на тази майка, защото колкото и да са малки децата, те осъзнават, че постъпките не са добри и страдат. Това ще се отрази върху целия живот на детето, не съм далеч от мисълта, че детето ще намали успеха си, ще има психически разтройства.

От 94-та година до днешна дата Синдикатът на българските учители е провел множество конференции, за да видим кои са факторите, които провокират насилието. Искаме да разберем какво кара човек да не разсъждава и да прави неща, които са жестоки. В това изследване разбрахме, че 65% от учителите търпят психическо насилие, а 2.5% търпят физическо насилие – било от деца, родители или роднини на децата.

Според мен има и много грешни постановки в закона срещу дискриминацията и много родители се възползват от това. Ако го прочетете, ще видите, колко много е потърпевш българският учител от него – той е окован във вериги, не му се дава свобода.

Лошото е, че някои родители злоупотребяват с този закон. Трябва да има промяна на този закон.

FRONT.BG: Можете ли да дадате примери за случаи, малки или големи, които не са станали чак толкова популярни?

Янка Такева: Аз вчера имах един случай, няма да цитирам имена. Има едно проблемо детенце в едно училище и когато посъветвах учителите да се обърнат към Националната агенция за закрила на детето, те ми казаха, че ще дойдат и няма да обвинят родителите, а учителите. Никой не се съобразява с българския учител.

Имаме много тежки случаи на психически разстройства на директори, на учители от София.

Например преди една година имахме случай с дискриминация – майката решава, че учителката дискриминира детето, жената го приема лично, разболява се от нерви и след две години си отиде от рак. Във Велико Търново при един случай едва спасихме учителка от самоубийство, защото я обвиниха, че детето има 3-ка по математика, а семейството бе решило, че то знае за повече.

Случаите са много и все тежки. 

Смятам, че медиите трябва да ни помогнат. Аз изключително вярвам в медиите/ тяхната задача трябва да е да показват на обществото най-добрите учители, трябва за учителя да се говори с уважение, признателност и респект. Не го виждам това.

И политиците имат вина – никой не каза една добра дума за българския учител.

Всеки гледа лошото. Колко тъпи са били децата, как никой не ги подготвя, но като отидат на олимпиада в чужбина се връщат със златни и сребърни медали. Как става това?

FRONT.BG: Вие като синдикална организация може ли да осигурите някаква защита на тези учители, за да не се стига до случаи на физическа саморазправа?

Янка Такева: Превенцията е направена. Обучаваме учителите за разрешаване на конфликти, а от 27-ми януари този месец започваме работа с директори и класни ръководители затова как превентивно да работят срещу таквива ситуации.

FRONT.BG: Сега излезе нова статистика, че българският учител си остава най-ниско платения в Европа. Като обобщим – ниското заплащане, неуважението към професията, агресията, това не отблъсква ли младите хора да изберат тази професия?

Янка Такева: Така е! Младите хора изобщо не искат да се развиват в тази сфера, а процентът желаещи е едва 3. Всичко това отбълсва младият човек да влезе в българското училище, което е ного тъжно.

FRONT.BG: Кога заплатите на учителите ще станат адекватни?

Янка Такева: Ако ме питате мен българкият учител днес трябва да получава една начална основна заплата от 1200 лева. Кога ще стане? Когато политиците се вслушат в Синдиката на българските учители, защото това е политическо решение.

Източник: Любен Спасов, front.bgДата на публикацията: 04 Февруари 2016 Автор: СУЕЕ