02Февруари2023

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Четенето - споделено Водеща

Четенето - споделено

 

В навечерието на Рождество ще променим известното рекламно изречение, за да изразим радостта си, че в днешния дигитален свят децата не са забравили книгите.

През 2015 година всеки може да избира как да се докосне до интересен и увлекателен текст- на екраните на таблета, на електронния четец и на лаптопа си или да посегне към нова книга с мирис на мастило.

Четенето вече не е занимание самотно, винаги може да споделиш какво четеш във фейсбук или да са счупиш пръстите в гореща дискусия дали Катнис или Трис е по-готина.

В Националната седмица на четенето през декември, инициатива, свързана с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, учениците от нашето училище споделиха своите преживявания от срещите си художествената литература-на живо и чрез модерните технологии.(Виж снимките в галерията)

В празничните дни се включиха и родителите-първите, които формират у децата си навици и страст за четене.

При изследване на семейства е установено, че дори пасивното наблюдение на четящ родител има ползотворно влияние, а тези позитиви могат да бъдат повишени и чрез родителската активност-подарък за празниците, четене на децата и дискутиране на книги.

Скъпи родители, децата ни имат нужда да говорят за това, което четат. И повярвайте ни, те говорят и умно, и хубаво за него. Само трябва да се научим да ги питаме и да ги слушаме. Защото общуването и споделянето са първата стъпка към удоволствието от четенето.

Затова, когато купувате поредната дигитална „играчка” на детето си за Коледа, не забравяйте да надникнете и в книжарницата. А ако я подминете, може да изтеглите и електронна книга. Децата ще ви помогнат!:)


 Инициативи за Националната седмица на четенето

1. "С баба приказки разказвам"/Петокласници стават автори на приказки- 5 в и г клас, преподавател -Росица Гойчева 

2.Драматизация на любим приказен сюжет-5 а и 5 б клас,преподавател-Албена Хубенова

3. "Да четем с нашите родители". Покана към родителите да се включат в наш час, за да разкажат "най-интересната история, която прочетох в една книга"-5 д клас, преподавател Снежана Данова

4. Създаване на нов вариант на приказката "Тримата братя и златната ябълка " с дописване на собствен финал- 5 а и 5 б клас,преподавател-Албена Хубенова

Събитията са отразени в групата на 5 б клас във Фейсбук.

5. Седмокласниците четат откъси от изучените произведения в съвременен контекст-7 б, д клас, преподавател-Албена Хубенова

6. Драматизация на „Хамлет”-10 г клас, преподавател-Галина Гиндянова

7. Шестокласниците четат откъси от любими свои книги-6 а, преподавател-Галина Гиндянова

8. Проект „Моето семейство и книгите”-създаване на анкета, клип/ снимки за четенето-6 б, в, г клас, преподавател Йорданка Цанкова

10. Състезание по правопис "Написаното остава. Да пишем правилно."9 а-г, 11 в клас, преподавател-Силвия Маринова 

2. Маратон на четенето - четене на откъси от любима творба - ученици от 10 и 12 клас, преподавател-Розета Василева 


Пртоект „Моето семейство и книгите” на Юлия Ивова Дончева 6б

Презентация "С книгите" на Ангел Видков Ризанов и Георги Тихомиров Христов 6в клас

 Дата на публикацията: 23 Декември 2015 Автор: СУЕЕ