29Юли2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Първа награда за ученичка от СОУ за европейски езици на Осмия национален ученически кокурс за литературно творчество и журналистика" Стоян Михайловски" Водеща

Първа награда за ученичка от СОУ за европейски езици на Осмия национален ученически кокурс за литературно творчество и журналистика" Стоян Михайловски"

В Осмия национален ученически кокурс за литературно творчество и журналистика "Стоян Михайловски" участвха 133 млади автори от цялата страна със 156 творби и 8 колективи (екипи на вестници и журналистически материали). На  24 октомври 2015 г. в заключително заседание журито с председател:доцент д-р Руси Русев, преподавател в РУ "Ангел Кънчев" и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методи" обсъдиха за награди твобите на младите литератори и журналисти, номинирани в осмото издание на конкурса - по раздели и възрастови групи.

В сериозна конкуренция и надпревара с останалите участници от конкурса в раздел "Журналистика", от нашия град се класира с първа награда ученичката  Милка Илиева Косова от VI a клас при СОУЕЕ "Св. Константин-Кирил  Философ". Милка впечатли журито с есе на тема "Различията ни правят по-богати". Според оценката на журито в своето есе тя е описала истинското си Аз. Силата да бъдеш самостоятелна личност, да изглеждаш различно и дамислиш различно. Понякога човек се предава, защото не издържа на напиращите емоции. Всяка жива душа на земята е дарена от Господ с достатъчно силен дух да преживее лошото и да дочака хубавото, за да го изживее триумфално, така завършва есето на Милка. Идеята за този конкурс идва от нейната учителка по БЕЛ г-жа Галина Гиндянова. Трета награда спечели Радина Великова от СОУЕЕ, а приза за колективно участие с изработка на вестник спечели СОУ "Йордан Йовков" - гр. Русе. Наградите бяха връчени на 31.10.2015 г. в Доходното здание - зала "Европа" с тържествен концер, в навечерието на празника на Будителите!


РАЗЛИЧИЯТА НИ ПРАВЯТ ПО-БОГАТИ

...Различно е щастието ни. За някои то се крие в парите, успехът и славата и те се борят с всички сили, за да го постигнат. Други копнеят да се приберат в къщи и да прегърнат децата си, да целунат човека, когото обичат, да разберат, че не са сами. За други щастието е протегнатата ръка за помощ в труден момент, да посетим болен човек, да го погалим и да му вдъхнем надежда, вяра и любов, да го прегърнем и да влеем от своята жизненост в него.

Колко светлина и благодарност се чете в погледа на бедния, на когото си дал  храна, на старицата, на която си помогнал, когато тя изкачва стълбите а всъщност тя вече е изкачила стръмната стълба на живота. Това е щастието за нея, проява на  любов и милосърдие, пред лъскавите коли и блясъка на скъпи дрехи от коприна и кашмир.

Различията правят хората интересни и ни дават възможност да видим колко красив е човекът до нас. Защото именно различията, в иначе еднаквите хора пораждат красотата, волята, силата и интелектът.

Учудващо е колко различни отговора бихме получили, ако зададем на всеки около нас един и същи въпрос. Колко различни неща бихме видели ние, хората, в една и съща картина на Леонардо да Винчи.

В днешно време всеки търси нещо ново, защото само чрез различното и новото човек изпитва радост и щастие.

Различията между хората ни правят по-силни в живота и по-дейни на работното място. Нашите различни идеи, мисли и чувства ни правя по-силни дори когато играем футбол или  участваме публичен диспут.

За да бъде един силен отбор, се нуждае от играчи с различни способности. Вратар, защитник, нападател, като за всеки един пост са нужни различни качества. Когато се обединят различията в тима, резултатът е сила.

Разсъждавайки за различията между хората, пред мен се появява образа на Грозното патенце от любимата приказка, написана от Ханс Кристиян Андерсен. Обидите и пренебрежението, липсата на обич и подкрепа, които Грозното патенце понася заради своето различие, преди да разбере, че да бъдеш различен от другите, не е нещастие, стига само да се излюпиш от лебедово яйце.

Така е и с човека – хвърлят обиди срещу теб само защото си различен, изглеждаш различно, мислиш различно, учиш и живееш различно. Дори не предполагат, че всъщност си имаш своята различна духовност, която обогатява и тях, и света.

За съжаление хората преминават през редица изпитания, преди да разберат, че тяхното различие е голяма красота, която расте.

Понякога човек се предава, защото не издържа на напиращите емоции. Всяка жива душа на земята е дарена от Господ с достатъчно силен дух да преживее лошото и да дочака хубавото, за да го изживее триумфално.

Всяко различно е страшно в началото. Да отидеш на детска градина за пръв път, да завършиш гимназия, и да поемеш своят път в живота, да прекрачиш прага на първото работно място…

Всъщност единственият човек, който ще ти помогне без да се замисля , ще те защити и ще те подкрепи безотказно-това си ти. Ти трябва да се държиш здраво, да се подкрепяш и да си помагаш сам в живота, за да бъде щастието още по-голямо.

Когато осъзнаеш, че да си различен не е никак лошо, ти се превръщаш в самостоятелна личност, не позволяваш мнението на другите да те ограничава. В този момент откриваш истинското си Аз и разбираш, че няма нищо по-ценно от него, от това, че си богат, защото си Различен.

Автор:
Милка Илиева Костова-VI-a клас
СОУЕЕ “Св. Константин-Кирил Философ”, гр. РусеДата на публикацията: 03 Ноември 2015 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици