09Февруари2023

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
„Стара хартия за нова книга“ гостува в Русе Водеща

„Стара хартия за нова книга“ гостува в Русе

И тази година инициативата ще провери колко хора са готови да се разделят с килограмите ненужна хартия в дома си и да зарадват децата си с книга

На 12 септември от 10,00 часа на пл. „Свобода“ пред Съдебната палата за първи път в Русе ще се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“. Под надслов „Почисти и прочети“ децата ще научат повече за рециклирането  ̶ как да пазят природата, да събират разделно отпадъците,и междувременно сами ще си изберат книжки. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от организаторите и партньорите на празника. Събитието, организирано от ЕКОПАКБългария АД, Книжен център „Гринуич“, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и Община Русе, ще продължи до 14,00 ч. със забавления за малки и големи. 

В програмата са включени музика и танци с Мирела и Пресияна Димитрови, Тереза Тодорова, Виктория Миланова, Симеон Йорданов, Студио за поп и джаз „Икономов“, Балет „Импулс“ към ОМД, ФТС „Зора“ към ОМД, ВГ „Приста“ към ОМД, Клуб по спортни танци „Настроение“, игри, както и интересни предизвикателства с много награди. Предвидена е екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци. 

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и ЕКОПАК България АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.Над 4200 деца се включиха в двете издания на инициативата през 2013 и 2014 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 24 тона хартия и получиха 4200 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 300 дървета. 

През 2015 г. акцията ще се проведе за първи път в три града – Пловдив (5 септември), Русе (12 септември) и София (13 септември). Изборът, който трябва да направят жителите на градовете-домакини тази година, касае бъдещето на техните деца. То ще има по-светъл образ, ако малчуганите още сега разберат колко ценно за здравето и благополучието на всички хора е едно различно и ново отношение към природата и книгите. Опазването на околната среда и любовта към четенето са отговорност на всеки човек, която се възпитава с пример. 

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат! 

Събитието в Русе е подкрепено от издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Ентусиаст“, „Фют, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „БГ книга“; „Албо груп“, Социалния проект на „Еконт“ Културен център BH.

Медийни партньори са БНТ, dnes.bg, az-deteto.bg, ploshtadslaveikov.com.

За повече информация, моля, потърсете:

Виктория Бисерова – тел. 02 943 87 16, 0888 90 35 06, мейл: biserova @alto-pr.com

Евелина Обретенова – тел.: 02 40 19115, 0899 92 04 92, мейл: eobretenova @ecopack.bgДата на публикацията: 01 Септември 2015 Автор: СУЕЕ