18Септември2019

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
6 юни е международния ден на руския език Водеща

6 юни е международния ден на руския език

 

На 6 юни в целия свят ще отбележат Международния ден на руския език. Празникът се провежда по егидата на ООН – руският език е в десетката на най-разпространените на планетата и е един от 6-те работни езици на ООН. Руски трябва да знаят всички, които ще бъдат изстреляни в орбита, тъй като този език напълно може да бъде наречен още и космически.
Датата на празнуването на Международния ден на руския език не е избрана случайно – именно на 6 юни 1799 година в Москва е роден великият руски поет Александър Пушкин. Той е признат за основател на съвременния руски литературен език. А произведенията на великия руски поет, обединяващ хора от всички възрасти, вероизповедания и националности, се преждат на десетки езици в света. Днес руският език е роден за 164 милиона хора в целия свят. Още 114 милиона го владеят като чуждестранен. През последните години в развитието на руския език, като език за международно общуване, станаха позитивни промени. Това е предизвикано от новите реалности, както в политиката, така и в икономическия живот, заяви за „Гласът на Русия” говорителят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко:

- Към тях се отнасят такива големи събития, като формирането на Евразийския съюз, встъпването на Русия в Световната търговска организация. Това е обусловено и от новата вълна на възникналия в света интерес към руската куртура. Многобройните чуждестранни изложби на шедьоври от Ермитажа, Пушкинския и Руския музеи, Третяковската галерия – всичко това предизвиква огромния интерес на хората в целия свят.

Неотдавнашна анкета показа, че 6% от населението на ЕС са рускоговорещи, например, толкова хора в Европа говорят на испански. Днес руски език учат в 100 държави. В 97 страни има университетски програми, а в 54 – руски език изучават в училищата. Ръководители на много страни в света говорят по руски, отбеляза лидерът на комунистическата партия на Русия Генадий Зюганов:

- В различно време в руски вузове бяха подготвени 600 хиляди специалисти от различни страни, които прекрасно говореха по руски. Днес президенти на около десет държави добре говорят по руски. Сред тях е и бившият председател на КНР Цзян Цземин.

На 6 юни в цяла Русия традиционно се провеждат тържества, концерти, изложби, посветени на Деня на руския език и на Александър Пушкин. Всяка година Пушкинските четения в центъра на Москва събират стотици почитатели на творчеството на великия поет. Те четат стихове, преразказват биографията на поета, пушкински цитати звучат на площади и в музеи.

Днес руският език обединява около 150 народи и народности в историческата общност – народът на Русия. Той вече много векове е основа на духовното единство на нашата многонационална страна.Дата на публикацията: 06 Юни 2014 Автор: АдминПД