17Септември2019

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Мобилната лаборатория на BASF и Софийски университет беше в СОУ за европейски езици Водеща

Мобилната лаборатория на BASF и Софийски университет беше в СОУ за европейски езици

27.05.2014

15 изявени ученици по химия на госпожа Анка Билчева са сред късметлиите, включени в националното турне на мобилната химическа лаборатория на BASF България. Под вещото ръководство на доц. Лъчезар Христов и двама негови студенти от Химически факултет на Софийския университет, младите химици, оборудвани с очила и ръкавици, направиха няколко атрактивни опита, като „жълт светофар“, запалване на свещ без кибрит и др. Срещата завърши с огнено шоу. 

Мобилната лаборатория е част от кампанията Chemgeneration започнала през 2011 г. чрез сътрудничеството на BASF България, БАН, Факултета по химия на Софийски университет, ХТМУ, Съюза на химиците в България и Съюза на учените в България. Инициативата на преподавателя от Факултета по химия и фармация доц. Христов и негови студенти е подкрепена от представителството на BASF в България. Проектът е част от усилията на двете институции да превърнат образованието по химия по-привлекателно за младите хора в България чрез кампанията Chemgeneration. Мобилната лаборатория ще направи поредица от турове в различни средни училища в България, за да даде възможност на голям брой ученици да се докоснат до магията на науката Химия. 

Над 90 училища от цяла България дадоха заявка за участие в тура на мобилната химическа лаборатория Chemgeneration. Интересът към инициативата на BASF и Факултета по химия и фармация към СУ е предвидим, тъй като в последните 20 години практическите занимания по химия в училищата оредяха или напълно отпаднаха, а именно това е най-атрактивното на науката Химия.

 Използвана е информация от technews.bgДата на публикацията: 28 Май 2014 Автор: АдминПД

Галерия със снимки