17Септември2019

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Space Camp отново подарява една космическа седмица Водеща

Space Camp отново подарява една космическа седмица

Space Camp Turkey

Космически център – Турция

Space Camp Turkey e космически център за обучение, намиращ се в гр. Измир,Турция. Програмите са адаптирани за деца и младежи на възраст от 9 до 15 години, с интереси в областта на астрономията, физика, математика, технологиите, биологията и всички други науки.

В света има едва три подобни центъра, като в Европа и съседните държави SPACE CAMP Turkey e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер. Той е създаден по модел на NASA през 2000 година от г-н Кая Тунджар и съпругата му, г-жа Мери Милс Тунджар.

Космическият център провежда обучителни програми от април до септември, като от основаването му до момента през програмите му са преминали над 15 000 участника.

От българска страна, национален координатор за програмите на Space Camp Turkey е „Център за творческо обучение”. Сътрудничеството на двете организации стартира през 2004 година, от тогава, ежегодно се излъчват български участници и отбори от цялата страна. До 2013година в програмите на Space Camp Turkey са взели участие повече от 550 деца и младежи от България.

Програмите на космическия център дават възможност на участниците да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Провеждат се занятия по конструиране на ракети, управление на космически совалки, термодинамика и много други. Участниците обличат астронавтски костюми, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и много други.  Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени тренери и специалисти. В програмите на космическия център участниците могат да се срещнат с истински космонавт или астронавт, специалист за подготовка полетите или ракетен инженер. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

През 2014година Център за Творческо Обучение ще подготви и изпрати три групи ученици от по 20 участника всяка и 1 група от 20 учителя, които ще се включат в международната космическа седмица.

Екип на Център за Творческо Обучение 

Уважаеми участници,

Представяме на Вашето внимание темите, сроковете и изискванията за конкурса през 2014г. 

Теми за ученици Space Camp Turkey 2014 година.

Тема 1.Ако имах криле .... какво е за теб личния полет? ( 350 думи)

Тема 2.Ако може да инвестирате в разработки, подобряващи живота на Земята, какви биха били те? Кои от тях бихте използвали като решения и в Космоса? ( 400 думи)

Тема 3. Тази година се празнуват 55 годишнината на НАСА. Кои са, според вас, най-големите постижения на агенцията и защо? ( 400 думи) 

Конкурсни теми за учителски курс Space Camp Turkey 2014 година.

Космосът – материя, която преподавам. ( 500  думи)

Съвместни открития и надпревара – да съвместиш несъвместимото? ( 500 думи)

Моя личен Космос  –. ( 500 думи) 

Изисквания:

Да не се надвишава броя думи.

Есетата да съдържат информация за обратна връзка.

Контакти само на децата участници, без посочен родител или училище, не се приемат. 

Скъпи участници!

Пред вас са темите за новият конкурс на Център за творческо обучение за Space Camp програмата 2014 година.

Както винаги, те изискват от вас да размишлявате, да демонстрирате запознатост, да покажете отношение към проблемите на Света и да бъдете себе си. Не е малко значението на вашия стил, на споделеното преживяване и на формата, която сте избрали, за да ни убедите, че сте съпричастни към проблеми, че високо цените активността, че искрено вярвате в сътрудничеството, изградено върху доверие и уважение.

Всяко есе, което дава малка частица от вас, е важно и значимо. 

Срокове:

До 15. 02 – Първи тур – изпращане на есета

До 15. 04 – Втори тур - Подбор по документи и превод на есета на английски език, ако е необходимо 

Дати на програмите:

 

22 – 28 Юни 2014

13 – 19 Юли 2014

20 – 26 Юли 2014

17 – 23 Август 2014

 Дата на публикацията: 14 Декември 2013 Автор: АдминПД