21Септември2019

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Сребърен и бронзов медал за Цветелина Стефанова от Международната олимпиада по математическа лингвистика Водеща

Сребърен и бронзов медал за Цветелина Стефанова от Международната олимпиада по математическа лингвистика

 

Цветелина Стефанова от 10а клас се завърна с два медала – бронзов и сребърен от 16-та Международна олимпиада по математическа лингвистика, която се проведе от 26 до 31 юли в чешката столица Прага.

В нея взеха участие 192 ученици от 9 до 12 клас от 30 държави от цял свят (САЩ, Великобритания, Швеция, Бразилия, Русия, Австралия, Япония, Китай, Южна Корея, Индия и др.). По време на олимпиадата се провеждат две състезания – индивидуално и отборно.

Индивидуалното състезание е с продължителност шест часа, за което време участниците трябва да решат пет лингвистични задачи на непознати за тях езици. През тази година задачите в индивидуалната надпревара бяха много сложни, но това не попречи на Цвети да завоюва бронзов медал, а целият български отбор спечели 7 отличия – 2 златни, 1 сребърен, 2 бронзови медала и 2 почетни грамоти. В индивидуалното състезание отборът в състав Здравко Иванов (СМГ София), Виктор Балтин (ППМГ Бургас), Елена Кескинова (СМГ София) и Цветелина Стефанова стана втори в света, като изостана само на 0,1 точка от победителите от САЩ. Елена Кескинова спечели награда за най-добро решение на две задачи, което се случва изключително рядко.

В отборната надпревара България се представи с два отбора от по 4 ученика. Отборното състезание е с продължителност 4 часа и състезателите от всеки отбор трябва заедно да решат една сложна задача. Първият отбор на България в състав Здравко, Виктор, Елена и Цвети се представи отлично като зае второ място в оспорваната надпревара и спечели сребърните медали.

Ръководител на Цветелина Стефанова е доц. Илияна Раева от Русенския университет „Ангел Кънчев“, а ръководители на  националния отбор, представил успешно България в Прага са инж. Александър Велинов, Любомир Златков и Динко Раднев.

През следващата година домакин на олимпиадата ще бъде Южна Корея.Дата на публикацията: 03 Август 2018 Автор: АдминПД

Галерия със снимки